"Защото е важно да служим на народа, а не да слугуваме на политиците"

Полицаите призоваха сектор "Сигурност" да подкрепи протеста им

Най-големият синдикат в МВР иска прекратяване на операцията по турската граница

Полицаите призоваха сектор "Сигурност" да подкрепи протеста им

Два дни преди полицаи и надзиратели да шестват в София в знак на протест срещу готвената от кабинета пенсионна реформа, от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) разпространиха отворено писмо, с което призовават целия сектор "Сигурност" да ги подкрепи "независимо от начина".

"Подкрепете този протест! Независимо от начина – като дойдете с нас по софийските на улици, като излезете пред местоработата си, като изпълнявате задълженията си с протестни ленти. Защото не бива повече да бъдем третирани като крепостни селяни в държавата. Защото е важно да служим на народа, а не да слугуваме на политиците. Защото не можем да защитаваме честта на нацията, ако не опазим собствената си чест и честта на униформата", заявяват от най-големия полицейски синдикат, обръщайки се към колегите си в МВР, правосъдното министерство, армията ДАНС и ДАТО.

Полицаите и служителите в затворите се противопоставят на искането на социалния министър Ивайло Калфин те да имат задължителен таван на пенсиониране, който да започне от близо 53-годишна възраст и да стигне до навършването на 55 години. От полицейския синдикат вече обявиха, че настояват униформените, които работят на терен, да се пенсионират на 50 години, а всички останали – на 53 години. Синдикатът иска гратисен период до 2018 година, от който не е склонен да отстъпи.

"Поводите за съмнение и недоверие в МВР нарастват и то с основание. Дори ние като служители вече се съмняваме, защото се чувстваме безсилни и не знаем как може да се преборим и да реформираме МВР. Искаме да спрем да говорим за заплати, социални придобивки и възраст за пенсиониране. Искаме да говорим за това как да направим МВР ефективно работеща институция, която гарантира вашата сигурност и сигурността на вашите семейства. Искаме, но не можем! Защото пенсионната реформа трябва да бъде понесена от служителите на нереформирани министерства и агенции", казват още от СФСМВР.

В отвореното писмо на синдиката се критикува остро и продължаващата операция по охрана на българо-турската граница, в рамките на която за определен период от време на мястото се командироват униформени от цялата страна. Според федерацията "МВР затъва все по-дълбоко е операцията по границата с Република Турция – и финансово и като физически възможности на служителите".

"В този й вид операцията трябва да бъде прекратена в най-близко време. Генерираният в министерството извънреден труд продължава в отделни случаи да превишава разрешения от закона (надхвърлящ двойно утвърдения лимит за други сектори). В МВР се извършват опити за структурни промени не само без консултации, но дори и без знанието на синдикалните организации на служителите. Заповедите за тези промени се разпространяват почти апокрифно. Социалният диалог се води в стил "събрахме се, за да ви кажем какво решихме". Очакваме от вас спешни и адекватни решения и начало на истински реформи в МВР. Алтернативата е абсолютна демотивация на служителите и срив на системата", предупреждават синдикалистите в силовото ведомство.

Те за пореден път подчертават позицията си, че подготвяната пенсионна реформа ще направи "хората заложници на ведомство, което системно злоупотребява с тях", както и с въвеждането на таван за пенсиониране в МВР ще се получи така, че услугата "гражданска сигурност" "да се предлага от хора, които функционално не са в състояние да го правят". Протестът на полицаите и служителите в затворите ще започне с шествие в петък около 17.30 часа от градинката пред МВР. Очаква се част от демонстрантите да останат за неизвестен период от време пред парламента, организирайки импровизиран палатков лагер.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?