Полицаите с оферта за 5-10 % увеличение на заплатите

Политическото ръководство на МВР предложи на полицаите увеличение на заплатите с между 5 и 10 процента, но само след провеждане на структурни реформи в министерството. Това стана ясно в петък след срещата на екипа на Михаил Миков с представители на протестиращите служители.

До този момент от МВР са обещали на полицаите изпълнение на всички техни искания, които не засягат пряко бюджета на министерството. Договорени са промените в закона, които ще дадат право за осъществяване на символични протестни действия, увеличение на наказанията за посегателство срещу полицаи и промени във вътрешните правилници за извънредния труд.

В списъка на полицаите обаче на първо място е искането за вдигане на заплатите с 50% от 1 януари т.г. , както и подобряване на условията за работа. Представителите на протестиращите досега ясно обявяват, че няма да отстъпят от тези искания.

Те настояват всички поети ангажименти да бъдат реализирани преди края на този управленски мандат, защото за всичко останало не могат да бъдат дадени гаранции.

От своя страна ръководството на МВР обещава да направи 3-годишен план за реформи, който да бъде изпълняван от следващото правителство. В този план трябва да намери място и въпросът със заплатите.

На срещата в петък е присъствал и вътрешният министър Михаил Миков. Той е благодарил на представителите на полицаите за откровеността, с която са изложили проблемите на служителите в системата, съобщават от пресцентъра на МВР.

По думите на зам.-министър Соня Янкулова ръководството е заинтересовано от по бързото сформиране на новия полицейски синдикат, за да има по-широко представителство на интересите на полицаите в Съвета за социално партньорство. До този момент в градинката на МВР бяха проведени две издания на "голямото пушене", които събраха хиляди полицаи и пожарникари.

Споделяне

Още по темата

Още от България