Полицаите са колкото в Европа, информацията и доверието в МВР най-ниско

Полицаите са колкото в Европа, информацията и доверието в МВР най-ниско

Министерството на вътрешните работи разкри във вторник числеността и структурата си за първи път след 1989 година. Според изнесената от зам.-министъра Веселин Вучков информация щатът на МВР е 61 170, като незаетите бройки са около 6 000. От всички служители в системата обаче едва 26 861 души изпълняват чисто полицейски функции, като щатът е 30 707.

Според статистика на МВР в България на 100 хил. души се падат 352 полицаи, като данните се доближават до тези в Европа, въпреки различните структури на министерствата в различните страни. В Германия на 100 000 души се падат 324 полицейски служители, в Испания – 475, в Унгария – 425 и Австрия – с 362.

Единствените дирекции, които няма да бъдат разсекретявани по законови причини, са Специализирана дирекция "Оперативни технически операции“ (СДОТО) и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП).

През 2008 година вътрешният министър Михаил Миков обяви, че в системата на МВР работят общо 63 000 човека, от които 47 000 полицаи, 8000 пожарникари, 5000 души администрация и 3000 души в научно-практическите звена.

Вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че се предвижда съкращение на незаетите щатни бройки в министерството. Той посочи, че в последните 20 години в МВР се наблюдавала пълна непрозрачност, но поредицата от законодателни промени през последните 3-4 месеца са довели до разсекретяването на тези данни.

Информацията за структурата, числеността на служителите и разпределението на човешкия ресурс в системата бе представена във вторник на конференция, организирана от Институт "Отворено Общество", Програма "Достъп до информация" и МВР. Справката ще бъде качена и в Интернет.

Доверието на българите в полицията е най-ниско в ЕС

Според проучване на "Отворено общество" българското вътрешно министерство разкрива минимум информация в сравнение с други страни, а в същото време доверието към полицията е най-ниско.

"В България е дълго установен един мит, според който, ако полицията разкрие с какви ресурси разполага и как са разпределени, ще подкопае по някакъв начин способността си да се бори с организираната престъпност. Степента на доверие към полицията в другите държави, които разкриват информация, показва, че това е мит", посочи Иванка Иванова, директор на правната програма на "Отворено общество".

От 18 категории информация, сред които брой на служителите в полицията, бюджетни разходи по пера, получени сигнали и употреба на СРС, до които се осигурява достъп, България дава само една – бюджет на МВР. В изследването, в което са включени 10 страни, сред които Германия, Дания, Франция, САЩ и други, България е на последно място по предоставяне на информация.

Германия публикува най-много информация – за 16 от 18-те категории. Половината от страните публикуват данни по 12 от категориите.

Адв. Александър Кашъмов от "Програма Достъп до информация"посочи, че МВР най-често отказва информация за бюджетни разходи. През годините граждани са водили дела, за да разберат цената на закупени в министерството телевизор или коли, например.

В същото време обаче доверието на гражданите в полицията в България е най-ниско в сравнение с останалите разглеждани страни членки. Само 25% от гражданите са склонни да се доверят на полицията. В Германия и Дания, страните от ЕС, които публикуват най-много информация, полицията се ползва с най-високо доверие – 79% и 88%. Средното доверие за страните от ЕС е 63%.

Според изследването около 65 процента от гражданите не са склонни да вярват на полицията в България, докато средно за страните от Европейския съюз недоверието е 32%.

"Вярва се, че организираната престъпност е общност, която ще води някаква битка с МВР, в която има значение човешкият ресурс. Истината е обаче, че ако организираната престъпност желае по някакъв начин да овладее МВР, може да си служи с инструментите на корупцията, заплахите и изтичането на информация. Тези инструменти могат да действат обаче в непрозрачна среда и липса на достъп за обществена информация", коментира Иванова, след като преди ден премиерът Бойко Борисов, обърна внимание, че срещу около 300 престъпни лица, които тормозят обществото, има поне 70 -хилядна армия - служители на МВР, прокурори, съдии, дознатели и представители на различни комисии.

Цветанов: За шест месеца вдигнахме доверието в полицията

На фона на нелицеприятните за българския служител на реда данни от изследването вътрешният министър коментира, че за последните 6 месеца е направено не малко и "днес обществото има повече доверие в правоохранителните органи, отколкото през август 2009 г.".

Според него повишеното доверие се дължи на операции срещу организирани престъпни групи, като "Наглите”, "Крокодилите” и др.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?