Полицаите ще вземат коледни бонуси от 400-500 лв.

Над 20% от служителите на МВР са готови да се ваксинират

Христо Терзийски и шефът на МВР-болница проф. Ненчо Смилов

Полицаите ще вземат 400-500 лв. коледни бонуси, съобщи вътрешният министър Христо Терзийски. За целта правителството е отпуснало допълнителни 28 млн. лв. Пет от тях ще се похарчат за нова техника на МВР болница. Останалите ще бъдат разпределени между служителите. В момента се изчислява размерът на празничните възнаграждения, обясни министърът. Бонусите идват на фона на продължаващите протести с искане за увеличение с 30% на полицейските заплати. Правителството твърди, че може да вдигне парите само с 15%.

"Останалите 23 млн. лв. (от общо 28 млн. лв. б.р.)  ще бъдат за всички служители на МВР за това, че наистина работим на първа линия за преодоляване на тази пандемия. Това е една крачка, която държавното ръковдство прави, за да покаже, че се оценяват нашите действия", обясни Терзийски.

11 300 служители на МВР са заявили готовност да се ваксинират доброволно, съобщи още Терзийски. Това е малко над 20% от общия състав на силовото ведомоство. В момента в МВР има 48 800 души. Според него съгласните да се ваксинират са от звената за патрулно-постова дейност и охранителната полиция. Той каза, че МВР болница активно ще се включи в този процес.

"Има готовност нашата болница да предприеме веднага необходимите действия", обясни Терзийски. В момента ведомствената болница очаква доставка на фризери за съхранение на ваксината. Ваксиниране ще се прави и от мобилни екипи.

Тъй като в МВР болница в момента има и цивилни граждани, правителството е отпуснало допълнителни средства за купуване на техника. С 5 млн. лв. ще се купи първо нов скенер за образната диагностика на Covid отделението, обясни шефът на МВР болница проф. Ненчо Смилов. В момента най-големият проблем на лечебното заведение е недостигът на персонал, обясни той.

Близо 10% или 4002 служители на МВР са се заразили с коронавирус, каза още Терзийски. Към момента активните са около 1500 души.

Поставените под карантина граждани рядко я нарушават, отчете още Терзийски. По думите му дневно се регистрират по 1-2 нарушения, а дисциплината е добра. В момента под карантина са поставени около 45 хил. души.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?