Полицаите свиха знамената, но за месец

Полицаите свиха знамената, но за месец

Протестиращите полицаи дадоха едномесечен срок на ръководството на МВР да предприеме конкретни действия за изпълнение на официално представените им искания за подобряване условията на работа и увеличение на заплатите. През това време те няма да протестират, но ако след изтичането му няма резултати, "пушенето продължава".

Това стана ясно в събота от думите на Иван Павлов, един от представителите на служителите на реда, които се срещнаха със зам.-министъра на вътрешните работи Соня Янкулова и генералния комисар Павлин Димитров.

По време на разговорите около 1000 полицаи от цялата страна се събраха на третия си протест под прозорците на министър Миков, който по същото време връчваше ключовете на седем автомобила “Ситроен Ксара Пикасо” за нуждите на районните управления във Видин и Кула.

Сред протестиращите полицаи се навъртаха и няколко студенти, участващи в организацията на демонстрациите пред парламента. Масова обществена подкрепа служителите на реда обаче не получиха, а някои от тях заявиха, че почивният ден на много от колегите им из страната е бил отменен под предлог, че ще се провеждат специализирани акции.

След продължилите повече от час разговори изказванията на представителите на ръководството и на протестиращите минаха в дипломатичен и протоколен тон. Зам.-министър Соня Янкулова заяви, че  е положено началото на диалог по професионални въпроси, който ще продължи докато върви процедурата по регистрация на новия полицейски синдикат. 

Иван Павлов от контактната група на протестиращите каза, че ръководството е поело и ангажимент да работи за изпълнение на исканията им.

Полицаите настояват за незабавни промени в Наказателния кодекс, предвиждащи по-тежки наказания, които да ограничат до минимум възможността за освобождаване от наказателна отговорност и замяна на ефективната присъда с по-лека (условна, пробация) за лице, извършило нападение срещу служител на МВР при изпълнение на служебните му задължения. Иска се нкриминиране на съпротивата при арест и неизпълнение на полицейско разпореждане, както и подобряване в срок до 4 месеца на материално-техническото и финансово-ресурсното осигуряване на дейността на служителите от МВР в съответствие с функционалните им задължения.

И още: увеличаване на средствата за така нареченото вещево доволствие (служебни дрехи и др.) с 200% и на парите за храна с половин минимална работна заплата (120 лева); нов полицейски синдикат, който трябва да се създаде с промяна в Закона за МВР; увеличаване на основната работна заплата с 50%, считано от 1 януари 2009 в срок до 1 март 2009 г.; редовно заплащане всеки месец на извънредния и нощен труд в съответствие с разпоредбите на Кодекса на труда без ограничение на максималния брой на заплащаните часове.

Соня Янкулова каза, че ще информира министър Михаил Миков, Народното събрание и Министерския съвет, защото част от исканията са извън компетентността на МВР.

Иван Павлов добави, че усилията на колегите му, дошли на протеста, не са напразни. Следващата среща с ръководството на МВР ще е на 23 януари. Тогава ще бъдат обсъдени въпросите за извънредния труд на служителите на МВР и за допълнителното им заплащане. Павлов посочи, че увеличението на заплатите на служителите на МВР няма да бъде обвързано със съкращения.

След като Павлов обяви резултатите от срещата пред "пушещите", някои от тях останаха недоволни, тъй като не разбраха какво е постигнато при преговорите днес.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?