Полицаите в Кърджали "предупредени" заради акцията си в дома на Мустафови

Четиримата полицаи от Кърджали, които предизвикаха скандала с нахлуването в дома на семейство Мустафови в града, са наказани с писмени предупреждения, съобщи в петък вътрешният министър Цветан Цветанов в отговор на въпрос на депутати от ДПС. Цветанов заяви, че проверката на инспектората на МВР не е установила служителите да са проявили полицейски произвол в действията си.

Въпросът от депутатите Христо Бисеров, Лютви Местан, Ремзи Осман и Неджми Али бе формулиран "относно упражнено полицейско насилие над невинни граждани в град Кърджали на 23 юли 2010 г. - 23.30 часа”.

Цветанов каза, че полицаите са наказани с писмени предупреждения, защото не са издали рапорти и протоколи от нахлуването си в къщата на Мустафови. Случаят е предаден и на прокуратурата за допълнителна проверка.

В подкрепа на предприетите от полицията действия спрямо семейството министърът посочи, че "сводникът Джем Мустафов" е бил осъден на 11 години затвор за склоняване към проституция, но заради поправката "Ванко 1" е "лежал само две години и половина".

"Ако Джем Мустафа излежаваше 11-годишна ефективна присъда, нямаше да има криминална дейност, нямаше да има поръчване на проститутки, защото човекът щеше да бъда там, където му е мястото. Вече трябва да говорим не само за "Ванко 1", а за "Ванко 1" и "Джем”, изтъкна Цветанов.

Той поясни, че Кадир Мустафов е поръчал две момичета от Джем, а Джем никога не е упражнявал таксиметрова дейност.

Акцията в Кърдажли предизвика шумен скандал за необосновано полицейско насилие и наложи изслушването на Цветанов в парламента. Семейство Мустафови се оплака в отворено писмо да медиите за незаконно нахлуване и полицейско насилие.

Първоначално Цветанов се извини на семейството за нахлуването погрешка, но след това обяви, че синът на Айсел и Сабахатин Мустафови – Карим е бил посредник при предоставянето на сексуални услуги срещу заплащане. Карим Мустафов поръчал две проститутки от сводника Джем Мустафа, твърди Цветанов. Мустафов обаче отрече подобно нещо и заяви, че проверяващите случая заблуждават министъра и че семейството му ще съди полицаите.

Проверката обаче установила, че проститутките, поръчани от сина на пострадалото семейство Карим Мустафа за негови гости, са свидетелствали, че са свършили това, за което им е било платено.

От думите на Цветанов стана ясно още, че консумиралите услуги на проститутките, са свидетелствали, че наистина Карим Мустафов се е обадил на сводника им.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?