Зам.-вътрешният министър за законопроекта за МВР:

Полицаите вече ще могат да преподават и да превеждат книги

Предвижда се да бъде отнето правото на президента да назначава главния секретар на МВР

Васил Маринов. Снимка: БГНЕС

Служителите на МВР ще могат да съвместяват държавната си длъжност с научна дейност, преподаване и превеждане на книги. Това стана ясно от думите на зам.-вътрешния министър Васил Маринов по повод одобрения от правителството в сряда проект за изменение на Закона за МВР (ЗМВР).

"Без да се нарушава етичния кодекс на министерството, служителите на МВР ще могат да осъществяват научно-преподавателска дейност, ще могат да превеждат книги, който иска примерно. По сега действащия закон един служител може да напише книга, но не може да се занимава с преводаческа дейност. Има част от колегите, които осъществяват съдийство на спортни състезания, към настоящия момент те не могат да получават възнаграждения за тази си работа. Т.е. ще бъде прецизиран много точно кръгът на дейности, които те ще могат да извършват извън техните функционални задължения", заяви Маринов.

Той обаче не конкретизира колко от полицаите се занимават с превод на книги, преподавателска дейност и съдийство на спортни срещи и състезания.

По думите на Маринов в законопроекта са включени 99% от предложенията, направени от синдикалните организации в системата на МВР. Новите предложения бяха депозирани в парламента още през август т.г.

"Новият закон ще бъде до голяма степен насочен към социалните придобивки на служителите на МВР. Регламентира се нощният труд, извънредният труд, увеличава се извънредният труд от 50 на 70 часа. Предвижда се безплатно пътуване в градския транспорт за всички служители на МВР, не само за държавните служители", разясни още зам.-министърът.

Освен това управляващите възнамеряват да се откажат от т.нар. "испански модел" при кариерното израстване в МВР, който предвиждаше служителите да се явяват на конкурс всеки път, когато се местят от една длъжност на друга. Вътрешният министър Цветлин Йовчев коментира по този повод още през юли, че въпросният "испански модел" бил толкова неефективен, че не се прилагал дори в Испания.

"Прави се ясно разграничение на политическото и професионалното ръководство на министерството. Министърът ще създава политиките, ще следи за тяхното изпълнение, ще задава стратегическите цели и задачи, докато професионалното ръководство ще координира непосредствената оперативна работа. На практика министърът няма да се намесва по никакъв начин в работата на професионалното ръководство – какви дела да се завеждат, какви СРС-та да се пускат, това е отговорност на главния секретар на МВР", каза още Васил Маринов.

Той обаче не коментира важната подробност, че законопроектът предвижда главният секретар на МВР вече да не се назначава с указ на президента, а с решение на Министерския съвет. Това на практика означава, че професионалното ръководство на силовото ведомство ще е независимо от изпълнителната власт само на хартия. Както и че се прави ново посегателство към правомощията на държавния глава, което вече стана норма при сегашното управление на БСП и ДПС.

Измененията в ЗМВР, предлагани от правителството, предвиждат още възстановяването на структурата на МВР с няколко големи дирекции – "Пожарна", "Охранителна полиция" и "Криминална полиция". По време на управлението на ГЕРБ последните две структури бяха обединени в едно.

Освен това управляващите планират баретите от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) да получат част от правомощията на преминаващата в новата агенция за подслушване към МС Специализирана дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО).

Става въпрос за откриването, идентифицирането и неутрализирането с технически средства и специализирани кучета на взривни устройства и вещества, както и извършването на физико-химично изследване и експертна оценка на взривни устройства и техните елементи.

Планира се също обединение между дирекциите "Международни проекти", "Международно сътрудничество" и "Международно-оперативно сътрудничество" – службата, която се се занимава с Европол, Интерпол и информационната система на Шенген.

Споделяне

Още по темата

Още от България