Полицаят, изискал списък с членове на ГЕРБ-Варна, набелязан за уволнение

"Възможна е провокация, надявам се да не е така, но всичко води натам", смята Йовчев

Полицаят, изискал списък с членове на ГЕРБ-Варна, набелязан за уволнение

Полицаят, поискал от варненската организация на ГЕРБ списък с всички новопостъпили членове, най-вероятно ще бъде уволнен. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев по време на петъчния парламентарен контрол.

 

Той обясни, че става въпрос за главен инспектор Александър Сидеров, който еднолично е взел решение да прати подобно писмо до опозиционната партия, въпреки че началникът му категорично забранил. Йовчев вече е разпоредил срещу полицая да бъде образувано дисциплинарно производство.

 

"Дирекция "Инспекторат" е приключила проверката по случая и са взети дисциплинарни мерки. Становището на комисията е, че са налице данни за извършване на тежко дисциплинарно нарушение от главен инспектор Александър Сидеров, за което се предвижда налагане на дисциплинарно наказание уволнение. Още повече, че той е извършил това деяние въпреки категоричното становище на директора на областната дирекция", заяви МВР шефът.

 

Силовият вицепремиер подчерта, че ведомственото ръководство няма никакво отношение към този случай и "никога не бихме подкрепили такива действия".

 

Скандалното писмо на главен инспектор Сидеров стана повод лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов многократно да коментира, че подобен полицейски произвол не е допускан при неговото управление.

 

"В периода 2010-2013 г. въпросният служител е бил награждаван четири пъти. Нямам нормално обяснение защо той би пренебрегнал разпорежданията на началника си... Пренебрегване на етичния кодекс... Искрено се надявам тук да не търсим други мотиви. Възможно е провокация, надявам се да не е така, но всичко води натам", лаконично отбеляза Цветлин Йовчев, намеквайки, че с действията подчиненият му е искал да даде повод за остри критики към управляващите.

Министърът добави, че главен инспектор Александър Сидеров дори е изготвил фалшив документ, без обаче да конкретизира за какво става дума, както и дали прокуратурата вече е сезирана за случая. Съставянето на документ с невярно съдържание е престъпление по смисъл на НК и ако такова бъде доказано, уволнението не може да е достатъчно наказание.

Споделяне

Още от България