Полицаят, укривал Георги Боков, е уволнен от МВР

Главен сержант Галин Петров Георгиев, който е оперативен дежурен от РПУ-Полски Тръмбеш, е уволнен днес със заповед на шефа на РДВР-Велико Търново, съобщиха от регионалната дирекция.

Полицаят беше задържан на 17 октомври в Русе от свои колеги, които откриха в управлявания от него автомобил обявения за национално издирване Георги Боков.

Синът на президентския съветник Филип Боков е издирван от лятото заради кражби на коли и незаконно притежание на оръжие. В продължение на десет дни той се е укривал в жилища на родителите на полицая в Полски Тръмбеш и Климентово. При разпита на главния сержант станало ясно, че той познава Боков от пет години. Затова в мотивите за наложеното му наказание пише, че Георгиев е поддържал нерегламентирани извънслужебни контакти и укривал лице, което участва в наказателно производство и е обявено за национално издирване.

С тези свои действия полицаят е извършил тежко нарушение на служебната дисциплина, което уронва престижа на МВР и е несъвместимо със службата в органите, се посочва в съобщението на РДВР-Велико Търново.

Заповедта е връчена вече на Георгиев, който в момента се намира в следствения арест в Русе.

Срещу него военната прокуратура е образувала следствие по текст от НК, който предвижда от 2 до 8 г. затвор за всеки служител на полицията, съда и прокуратурата, който укрива лице, обявено за издирване заради извършени престъпления.

Още от България