Полицаят, уволнен заради бащата на президента, отрича вина

Полицаят, уволнен заради бащата на президента, отрича вина

Полицаят от Харманли Митко Станков, който бе уволнен заради инцидента с участието на бащата на президента, отхвърли обвиненията за умишлена грешка. По-рано през седмицата след вътрешната проверка на МВР, Станков, който е с 26 години стаж в системата, бе уволнен дисциплинарно. Аргументът е неизпълнение на служебните задължения.

За инцидента се разбра през август заради публикации на медиите в Хасково. В платформата Ютуб бяха качени два клипа, от които се вижда как водач на инвалидна триколка влиза в кръгово движение и се ползва с предимство. В следващия миг той се забива в шофьорската врата на стар "Мерцедес", управляван от бащата на президента Георги Радев, който идва от път без предимство. След инцидента акт бе написан на водача на триколката.

"Което трябваше по инструкции и по закон, си го свърших. Съвестта ми е чиста", каза полицаят Митко Станков пред Нова телевизия. Той обясни, че водачът на триколката е сменил посоката на движение.

"Този водач на триколката ми каза така: "Аз карах плътно вдясно, завих на ляво и после исках да тръгна към центъра, завих надясно и се ударих в предната част на автомобила. Затова съм дал вина на водача на триколката", обясни Станков.

След вътрешната проверка актът му е отменен и е съставен нов. Освен уволнението на пътния полицай, административни наказания са наложени на още четирима служители на районното управление на полицията в Харманли.

"Не виждам какво съм прикрил като е бащата на еди-кой-си. Ако беше друг гражданин водачът на мерцедеса, щеше да е същото", казва уволненият полицай, който смята да обжалва освобождаването си.

Вътрешната проверка на МВР е показала, че нарушение е допуснато от шофьора на триколката, но и от Георги Радев. Проблемът е, че акт е написан само на шофьора на триколката.

Служителите на пътна полиция в Харманли са допуснали поредица от грешки - те не са обезопасили мястото на произшествието, допуснали са външни лица в близост до него, сред които и бивш кмет на Харманли, както и са оставили без надзор катастрофиралите МПС-та, съобщава БНТ, позовавайки се на резултатите от проверката.

Споделяне

Още от България