Полицаят, застрелял млад мъж в Нант, е обвинен в непредумишлено убийство

Размириците във френския град продължиха четвърта поредна нощ

Снимка: ЕПА

Полицаят, прострелял смъртоносно във вторник вечерта млад мъж при проверка на документи във френския град Нант, е обвинен в непредумишлено убийство, съобщи адвокатът му, цитиран от Франс прес.

Самият служител на ред по-рано призна, че е произвел фаталния изстрел по непредпазливост, а не при самозащита.

След смъртта на 22-годишния Абубакар Фофана избухнаха безредици в някои проблемни квартали на Нант, които продължават вече четвърта нощ. Разрушени бяха редица сгради и търговски обекти и са опожарени десетки коли.

Последната нощ са били опожарени седем коли, от палеж е засегната сградата на фирма за отдаване на социални жилища под наем, а полицаи са били замеряни с коктейли "Молотов". Силите на реда са отвърнали със сълзотворни гранати.

Във връзка със сблъсъците предните нощи в петък трима мъже на възраст между 20 и 31 години бяха осъдени на 4 месеца затвор условно.

По данни на прокуратурата в Нант смъртоносният инцидент с Фофана, провокирал безредиците, е ескалирал за около 10-15 минути, в които младият мъж първо дава фалшиви документи за самоличност, а впоследствие прави опит да избяга с колата си на заден ход.

Автомобилът е минал близо до полицай, до когото е имало две деца. Униформеният се е хвърлил встрани и е дръпнал със себе си момиченце, което е можело да бъде блъснато от колата. Тогава Фофана се блъска в паркирала кола.

Накрая, след този сблъсък, шофьорът отново се опитва да избяга на заден ход. Тогава полицаят стреля по Фофана. По думите на обвинения служител на реда той се е опитал да хване волана, за да спре колата, но при последвалото сборичкване неволно произвел изстрел във врата на шофьора.

Срещу Абубакар Фофана има издадена заповед за задържане за кражби като член на организирана престъпна групировка, укриване на крадени вещи и принадлежност към престъпна организация.

"Трябва да престанат безредиците, които разтърсват града от три дни, за да бъдат уважени оправданите очаквания на семейството на Фофана да се установят точните обстоятелства около смъртта му", заяви прокурорът на Нант. Вътрешният министър Жерар Колон пък увери, че правителството ще направи всичко за успокояване на обстановката.

Споделяне

Още от Свят