Полицейска акция срещу здравни служители за лекарствени злоупотреби

Единадесет адреса на бивши служители в Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Изпълнителната агенция по лекарствата са били претърсени в четвъртък, съобщиха от прокуратурата. Акцията е била по повод воденото в Софийската градска прокуратура досъдебно производство за нарушения при лекарствената политика в трите институции.

Някои от служителите, чиито жилища са претърсени, са заемали отговорни постове в здравеопазването. От домовете им са били иззети компютри и документи, свързани с образуваното наказателно производство, свързано с разрешенията за употреба, ценообразуването, договарянето и отпускането на лекарствени средства на нуждаещи се от тях, включително и онкоболни.

Съвместната акция на ГДБОП и отдел "Следствен" при Софийската градска прокуратура се ръководи от прокурор от Върховната касационна прокуратура.

Предстои анализ на иззетите доказателствени материали в рамките на продължаващото разследване.

Сигнали за нарушения в лекарствената политика се появиха още през миналия мандат. От неправителствени организации неведнъж сигнализираха за нередности около търговете за лекарства за онкоболни и отпускането на медикаментите. Слуховете за далавери в държавната лекарствена политика станаха достояние и на чуждата преса.

В началото на годината управителят на най-големия фарамцевтичен дистрибутор у нас "Търговска лига" обвини в корупция зам.-здравния министър и председател на УС на НЗОК Емил Райнов със сигнали до Европейската комисия и до в. "Интернешънъл хералд трибюн".

Обвинението бе, че Райнов, който бе с ресор лекарствена политика, е искал месечни рушвети от около 3 млн. евро. Тогава Райнов за кратко излезе в отпуск и призова ДАНС и прокуратурата да проверят твърденията срещу него.

С идването си новият екип на здравното министерство обеща ревизия на лекарствената политика, а шефката на изпълнителната агенция по лекарствата Жасмина Мирчева бе уволнена.

Емил Райнов подаде оставка като председател на УС на НЗОК почти веднага след идването на новата власт, а преди две седмици това направи и шефката на касата д-р Румяна Тодорова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?