Полицейска операция “Болничните” във фирми и поликлиники

Специализирана полицейска операция “Болничните” срещу схема за източване на средства от НОИ е започнала в столицата, обяви в петък министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Схемата предвиждала създаването на фирма, която в рамките на 6 до 12 месеца не се регистрирала в НОИ и непосредствено след регистрацията ѝ в осигурителния институт, служителите излизали в болнични и започвали да получават обезщетения върху доход от 1600 – 2000 лева.

Цветанов съобщи, че участници в схемата обикновено са хора, които преди това са се занимавали с ДДС измами. Най-пресният пример е с жена, задържана за ДДС измами преди два месеца по време на операции на СДВР.

В момента, в който жената е освободена от ареста заради бременност, се е “преквалифицирала” като е регистрирала фирма със служители с високи заплати, за да изтеглят болнични. Друг пример е с клошар, който е с две-три фирми, регистрирани на негово име.

Започнали са проверки в поликлиниките в София. Проверките са свързани с изземане на болнични книги и болнични листове.

"По наша информация нито осигурените лица знаят, че са осигурени, нито пък знаят, че са боледували, а самите доктори са издавали болнични листове без да са виждали съответните болни”, каза Цветанов.

"По схемата, която се разследва в момента, става дума за злоупотреби до 500 000 лв., но иначе нанесените щети в бюджета на НОИ са много по-сериозни", обясни Цветанов. По-късно от МВР уточниха, че нанесена щета на държавния бюджет за близо 15 милиона лева.

По първоначални данни схемата е действала от 2008 година. В хода на операцията за 24 часа са задържани 47-годишната Р.С. и 60-годишната Н.К, които са били упълномощени да представляват подобни "кухи" фирми като представяли болнични листове в НОИ за изплащане на парични обезщетения за временна нетрудоспособност от 3 до 6 месеца за почти всички работещи. Самите те също са се възползвали от възможността да бъдат "болни", като едната от тях е получила по този начин 5000 лева, а другата - 9000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България