Полицейски час в най-силно ударения от труса чилийски град

Чилийската армия наложи полицейски час в градовете, които са най-силно засегнати от земетресението в събота, в опит да се спре разграбването на магазини, съобщават световните информационни агенции. В най-близкия до епицентъра град Консепсион жертвите вече са 350. За инциденти с мародерство се съобщава и от столицата Сантяго.

Общо 10 000 военни са изпратени в рисковите райони в опит да осигурят бързо помощ за хората и да потушат изблиците на мародерство. В понеделник броят на жертвите се увеличи до общо 711 души, след като започнаха да пристигат повече подробности за изолирани градове, ударени от вълни цунами.

В Консепсион гневът на хората, чувстващи се изоставени в бедствието, се изля върху пожарникари, които раздаваха питейна вода в термоси и чайници, съобщава Ройтерс. Тълпата е унищожила няколко пожарни коли.

Щетите от земетресението може да достигнат 30 млрд. долара, което е около 15% от БВП на страната, изчисли компанията Eqecat, разработваща модели за прогнозиране на рисковете от катастрофи.

Големите медни мини в страната започнаха работа. Отворено е и международното летище в Сантяго, където пистите са здрави, но е повредена сградата на терминала.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?