Полицейски час в размирния китайски град Урумчи

Полицейски час в размирния китайски град Урумчи

Китай въведе полицейски час в столицата на Синцзян-Уйгурския автономен район - Урумчи, след като във вторник избухнаха нови безредици в града, където две дни по-рано при протести на местното населения уйгурци загинаха 156 души, а около 1000 бяха ранени, предадоха световните агенции.

Стотици представители на националността хан, която е мнозинство в Китай, излязоха във вторник на улиците на Урумчи, въоръжени със сопи, лопати и кухненски сатъри в знак на протест срещу действията на коренните жители на района. Те започнаха да разбиват магазини на уйгурци и се наложи полицията да ги разгони със сълзотворен газ и водни струи.

Самите уйгурци възобновиха по-рано във вторник протестите си с искания да бъдат освободени техните роднини, арестувани от властите по време на сблъсъците на 5 юли. Тогава бяха задържани близо 1500 души. Стотици жени заплашваха с юмруци полицаите, охраняващи новата демонстрация, с искания да бъдат пуснати близките и земляците им.

Сблъсъците се разиграха на главна улица, пред очите на група журналисти, които обикаляха улиците на града, за да видят последствията от размириците от последните дни. Жените обаче се разотишли мирно и кротко, след като започнало оттеглянето на представителите на медиите.

Властите потушиха и мирен протест на около 200 души в Кашгар, на около 1000 километра югозападно от Урумчи.

Населената основно с мюсюлмани провенция Синцзян от години е източник на напрежение в тази част на Китай. В административния район живеят около 8 млн. уйгурци, голяма част от които искат независимост. Правителсдтвото обаче провежда политика по заселване на Тибет и Синцзян-Уйгурския район с представители на националността хан, което води до напрежение между коренните жители и заселниците.

Белият дом призова всички страни в сблъсъците в Синцзян-Уйгурския автономен район в Северозападен Китай да демонстрират сдържаност.

"Ние сме дълбоко обезпокоени от съобщенията за много смъртни случаи и пострадали в насилието в Урумчи в Западен Китай. Засега съобщенията за обстоятелствата около смъртните случаи и нараняванията са неясни, така че би било прибързано да правим други коментари и предположения", заяви говорителят на Белия дом Робърт Гибс, цитиран от Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят