Полицейски директори ще разрешават частната охранителна дейност

Частна охранителна дейност ще се извършва само след получаване на лиценз или регистрация, приеха депутатите, които днес започнаха обсъждането на второ четене на законопроекта за частна охранителна дейност.

Лицензът може да бъде за дейност на територията на страната или за отделна област. Законът предвижда разрешението да се издава от директора на Национална служба "Полиция", а когато е само за отделна област - от директора на съответната РДВР.

Частна охранителна дейност може да бъде личната охрана на физически лица, охраната на имущество, на мероприятия, на ценни пратки и товари и самоохрана. Личната охрана е дейност по защитата на телесната неприкосновеност на физически лица от противозаконни посегателства, както и тяхното предотвратяване и пресичане, записаха народните представители.

Депутатите не приеха предложението на Тодор Бояджиев от Коалиция за България да бъде записано, че личната охрана е адекватната защита, а в подзаконов нормативен акт да се определи какво ще се смята за такова. По този начин ще се даде възможност да се преследват демонстрациите на сила, като тази при инцидента в дискотека "Ескейп", заяви той. Според Наско Рафайлов от НДСВ, ако предложението бъде подкрепено, ще се създаде субективна предпоставка за преценка.

В петък депутатите ще продължат обсъждането на проектозакона.

Споделяне

Още от България