Полицейски началник се оказа фен на "Нощните вълци" на Путин

Руските мотористи започват похода си в България на 30 юни

Полицейският началник от Велико Търново Емануил Манолов. Снимка: "Борба"

Началникът на сектор "Охранителна полиция" във великотърновската дирекция на МВР Емануил Манолов се оказа част от българската връзка в близкия до руския президент Владимир Путин мотоклуб "Нощните вълци", чийто поход се очаква да премине и през България в края на юни. Назначеният на поста в началото на март карал заедно с руските мотористи до германската столица Берлин по случай Деня на победата м.г., пише регионалният в. "Борба".

"Още от самото начало на новото си хоби съм симпатизант на "вълците". Те имат само един пълноправен член, който е от Кюстендил. В страната феновете сме не повече от 20 души, а освен мен при нас има и един англичанин. Що се отнася до минаването на "вълците" през България, това е инициатива на един софиянец, но аз като полицай не знам да има информация да минават през Велико Търново", коментира Манолов пред изданието.

Походът на "Нощните вълци" през България започва на 30 юни от Бургас, като според предварителните данни те ще посетят Шипка, Троянския манастир, Рилския манастир и София, след което да продължат на Запад. Финалът на похода е в град Нитра, Словакия. Те ще минат през общо 12 държави.

Това ще бъде второто посещение на мотоклуба в България, като традиционно то предизвиква изключително слаб интерес за разлика от Чехия, например, където преди месец те бяха посрещнати от масова неприкрита ненавист и агресия. Полша пък изобщо не допусна преминаването на похода през страната.

Появата на "Нощните вълци" у нас е повод предимно за политически коментари. Именно тази тема "сблъска" в ефира на бТВ в четвъртък Магдалена Ташева от "Атака" и Иван Сотиров от СДС. Според нея ставало въпрос за субкултура, която по своя генезис е американска – образът на мотоциклета и мотоциклетиста като човек, копнеещ за свобода.

Сотиров пък определи приближените до Путин мотористи, като "банда фашизоидни циркаджии" и добави, че "не е допустимо за която и да е уважаваща себе си европейска държава да допуска тези палячовци да обикалят из Европа". "За никаква свобода не може да се говори, това е пародия на свободата, защото те обслужват един диктаторски режим", каза той.

Ташева отдаде думите му на "голям страх", отричайки "Нощните вълци" да са част от антуража на руския президент, защото били създадени през 1989 г. Сотиров пък я помоли да не действа като "комунистически заглушител", добавяйки, че е "срам за българския парламент и национализъм".

"След провокацията на професионалните руски биячи, представящи се за "футболни запалянковци" в Марсилия, на дневен ред е нова руска провокация. Руският рокерски клуб "Нощни вълци", известен с близостта си с руския президент Владимир Путин и най-вероятно финансиран от Кремъл, ще провокира преминаване през България. Очаква се това да се случи през идващата седмица. Мероприятието има провокативното име Мотомарш "Славяски свят 2016", написа в профила си във Фейсбук бившият председател на парламента Александър Йорданов.

Според него "целта е да се демонстрира руското самочувствие на "пазители на православния славянския свят", да се развее отново "руското знаме" над този свят, който според кремълската пропаганда трябва да бъде винаги доминиран и контролиран от Москва".

"Не вярвам българското правителство да спре преминаването на "Нощните вълци" през България. Но би било напълно нормално Министерството на външните работи да проучи добре кои са точно лицата, които вероятно вече са поискали визи за влизане на европейска територия, в България. Спомням си, че преди година полската държава държа дълго на границата някои от "вълците", защото информацията за тях, с която разполагаше, говореше за дейности, които нямат нищо общо с мотоспорта" добави Йорданов.

В отговор на запитване от Mediapool от МВнР заявиха, че би могло да се откаже виза на участник в похода на "Нощните вълци" у нас, ако е замесен в криминална дейност и е издирван заради това. Дали на руски мотористи вече са изкарани визи, от ведомството не коментираха.

По повод факта, че още през декември 2012 г. на лидера на "Нощните вълци" Александър Залдостанов бе забранено да влиза на територията на САЩ, от МВнР уточниха, че не разполагат с някакви данни името му да фигурира и в забранителен списък на Европейския съюз.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?