Полицейски началник убил шофьор при челен удар е без обвинение

Близките на жертвата се опасяват, че случаят се потулва

Полицейски началник убил шофьор при челен удар е без обвинение

Началникът на отдел Криминална полиция в Кюстендил Захари Захариев е предизвикал катастрофа, завършила със смъртта на другия шофьор. Към момента той е без повдигнато обвинение, а близките на загиналия се опасяват, че случаят може да бъде потулен. Причината - случаят не фигурира в сводките на МВР, а от полицията отказват информация за инцидента, с аргумента, че е от компетенциите на прокуратурата.

Катастрофата е станала около 6 часа на 13 март в село Невестино, област Кюстендил. Росен Любенов, на 45 години, пътува към хлебопекарната си в селото.

На завой колата му е ударена челно от джип, който навлиза в платното за насрещно движение. Зад волана е шефът на Криминална полиция в Кюстендил Захари Захариев.

Росен Любенов е транспортиран в болница с множество тежки травми. Въпреки усилията на лекарите на 26 март мъжът умира.

"Много беше натрошен - прешлени, ребра, крака...Воланът му беше върху краката. Не му стигаше въздух в белия дроб", разказа вдовицата Милена Любенова пред Нова телевизия.

"Тате беше толкова добър човек. Въобще не заслужаваше тези неща, които му се случиха", каза  дъщерята на загиналия Кристина.

"Има следствено дело, има следствена тайна. Не мога да коментирам", заяви шефът на Криминална полиция Захари Захариев.

При огледа е установено, че полицаят е нарушил правилата за движение. Настилката е била мокра, а Захариев е шофирал с несъобразена скорост. На завой джипът му е навлязъл в насрещното и е ударил челно колата на Любенов. В кръвта на виновния шофьор не е открит алкохол, пише в протокола на КАТ от катастрофата.

Въпреки установените факти до момента на полицейския началник не са повдигнати обвинения. Причината – чакат се още експертизи.

Близките на загиналия се опасяват, че случаят може да бъде потулен, защото Захариев е облечен във власт, въпреки че охранителна камера е записала катастрофата.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че се чакат резултатите от автотехническата експертиза, която трябва да покаже с каква скорост е шофирал Захариев.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването по случая е преместено от Кюстендил в София.

МВР също прави проверка на трагичния инцидент. Не стана ясно дали Захари Захариев продължава да ходи на работа или временно е отстранен, до приключване на разследването по случая.  

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?