Полицейски щурм слага край на стачката в метрото в Атина

Правителството предприема стратегически сблъсък със синдикатите

Полицейски щурм слага край на стачката в метрото в Атина

Гръцки полицаи от силите за борба с безредиците щурмуваха депо на атинското метро, където се бяха барикадирали стачкуващите осем дни работници, съобщиха осведомителните агенции. До това се стигна, след като правителството обяви гражданска мобилизация, за да спре протестите срещу планираните намаления на заплатите. По-рано тази седмица съдът реши, че стачката е незаконна, но организаторите на протеста не се съобразиха с решението.

Гражданска мобилизация означава, че служителите на метрото, които не се подчинят, на заповедта и откажат да се върнат на работа, рискуват да бъдат уволнени, арестувани и пратени в затвора.

Полицията успя да проникне в депото малко след 4 ч. сутринта в петък и изкара от там десетки стачкуващи. По това време в депото се намирали 90 служители. Същевременно властите отцепиха пътищата, водещи към депото в западната част на гръцката столица, за да попречат на стотици поддръжници на стачкуващите да стигнат до там.

Най-малко десет души са били задържани при полицейската операция, а една жена е откарана в болница с леки наранявания. Няма данни за използване на насилие при полицейската операция, а служителите на метрото не са оказали съпротива, посочва АП.

Вчерашното решение на правителството за гражданската мобилизация доведе до бурна реакция като целият обществен транспорт обяви незабавно стачки, които блокираха пътниците и ги принудиха да се придвижват пеша или да взимат такси до вкъщи в задръстените от трафика улици на Атина. Очаква се днес да не се движат автобуси, трамваи и тролеи.

Говорителят на правителството Симос Кедикоглу заяви пред държавната телевизия НЕТ, че очаква метрото да заработи "възможно най-скоро", отбелязвайки че мотрисите ще започнат да се движат отново през уикенда. Защитавайки правителственото решение да задейства рядко използван закон, за да спре стачката, Кедикоглу заяви, че новите рестриктивни мерки трябва да бъдат приложени.

Законът за гражданска мобилизация е предвиден да се прилага във време на войни, природни бедствия или в интерес на общественото здраве, отбелязва Ройтерс. От 1974 г., когато пада военната диктатура в Гърция, той е използван девет пъти. Три от случаите са през последните две години и са свързани със стачки по повод рестриктивните мерки, наложени в замяна на международни заеми. Отказът да се изпълни заповедта за връщане на работа води до арест и затвор между три и пет години.

Синдикати и основната опозиционна сила Коалицията на радикалната левица СИРИЗА обвиниха правителството, че използва тактики, характерни за диктатурата.

В. "Врадини" цитира премиера Андонис Самарас, че "транспортът не принадлежи на синдикатите". Самарас изпрати послание до всички синдикални организации, че няма да отстъпи и ще влезе в сблъсък с тях, отбелязва изданието като допълва, че посланието е било предназначено и за всички, които планират да предприемат стачни действия. "Гръцкият народ направи жертви. Огромни жертви. И не мога да позволя изключения", заяви премиерът.

Според в. "Елефтеротипия" правителството предприема стратегически сблъсък със синдикатите, за да се пресекат други опити за блокади.

Стачката се посреща със смесени чувства от пътниците, много от които са в същата ситуация и са засегнати от намаляване на собствените им заплати.

ДПА съобщава, че средната брутна заплата на служителите в метрото, без да се изчислява извънредния труд, ще падне от 2 500 евро на 2 038 евро.

Приблизително 50 работници са се върнали на работа в петък, което е по-малко от необходимото, за да може метрото отново да заработи, посочва ДПА.

Метрото в Атина отвори врати през 2000 г. и всекидневно обслужва повече от 700 хиляди пътници като покрива разстояние от 52 километра.

"Вестник на редакторите" изчислява, че финансовите загуби от стачката на метрото възлизат на 10 милиона евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?