Подкрепяйки за втори път масовите протести

Полицейски синдикат поиска гражданска квота в ръководството на МВР

СФСМВР ще се противопостави срещу номиниране на "познат" министър в служебното правителство

Полицейски синдикат поиска гражданска квота в ръководството на МВР

Най-големият полицейски синдикат, известен с острите си позиции срещу ведомственото ръководство – Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), за втори пореден път подкрепи масовото недоволство срещу политическата система у нас и поиска гражданска квота в ръководството на силовото министерство.

Подобно на все по-увеличаващите се ултиматуми на демонстрантите, които настояват за солиден граждански контрол във всички контролни органи на държавата, профсъюзът предлага един от зам.-вътрешните министри да се излъчва от граждански сдружения или неправителствени организации.

"Не желаем и ще се противопоставим по всеки разрешен от законите на Р България начин на номинирането на Министър на вътрешните работи в служебното правителство от лица участвали под каквато и да е форма в предишни политически кабинети в МВР, както и на такива, заемали висши професионални постове, тъй като считаме тези лица за пряко отговорни за проваления социален диалог в МВР, както и за сегашното му състояние", пишат още от СФСМВР в свое отворено писмо до медиите.

Синдикалистите настояват още наследникът на Цветан Цветанов незабавно да подпише споразумение с федерацията, тъй като предишното еднолично бе прекратено от министъра в оставка, след като полицаите не приеха предложението му, вместо увеличение на заплатите, да бъдат увеличени парите за дневните им порциони от храна.

"Настояваме незабавно да бъде подписан нов Колективен трудов договор или да бъде продължен срока на действащия с 6 месеца, с което да се прекрати позорната игра с правата на над 7000 служители в МВР- лица, работещи по трудови правоотношения", добавят от федерацията.

В отворено си писмо те молят протестиращите граждани да подкрепят предложенията им, тъй като "за четирите години от съществуването ни като синдикат доказахме, че смепринципни в отстояването на социалните и икономическите права на служителите в МВР искамеда споделим с вас и да получим подкрепата ви за промени и в системата на МВР".

"В искането си за промени в МВР сме мотивирани от желанието си българският полицай,пожарникар, спасител - всеки служител в нашето министерство, да бъде в услуга и помощ награжданите. С промените в МВР ние искаме между гражданите и служителите да има взаимноуважение и доверие, за което ни е нужна вашата помощ и подкрепа", обобщават от полицейския профсъюз.

В края на съобщението си до медиите синдикалистите напомнят, че от миналата есен се намират в състояние на протестна готовност и предупреждават бъдещото служебно правителство, че ако пренебрегне исканията им, на 16 март в столичния парк "Заимов" ще бъде свикан масов полицейски протест. Той ще отбележи годишнината от най-масовото събиране на униформени у нас – през 2009 г., когато около 15 000 служители на силовото ведомство протестираха срещу тогавашния министър от тройната коалиция – Михаил Миков.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България