Полицейските протести продължават и по време на председателството

Полицаите протестират периодично с искане за по-високи заплати. Сн. БГНЕС

Полицаите излязоха днес на пореден протест с искане за увеличение на заплатите им с поне 15%. Демонстрацията е организирана от Синдикална федерация на служителите в МВР.

Протестиращите се събраха в градинката пред Министерството на вътрешните работи в София. От там се отправиха на шествие, което мина през Министерство на финансите и стигна до пл. “Народно събрание”. Там за кратко служителите на реда блокираха бул. "Цар Освободител". Полицаите, които са на работа, изразяват съпричастност със значки на униформите си.

Националният протест е поредният от серията протести, стартирали на 5 юли 2017 г.

Според предварителните сметки за бюджета за догодина парите за полицейски заплати ще се увеличат с 55 млн. лева, което ще позволи повишение със средно 5 – 6 на сто. Според вътрешния министър обаче вдигането на възнагражденията ще е диференцирано и ще е по-чувствително за най-натоварените служители на реда.

Сериозен отговор на издигнатите преди около 4 месеца искания от полицейските синдикати няма и е съвсем нормално да продължим да упражнява правото си на протест, заяви през БНР председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов. Той добави, че обещаните 55 млн. лева са крайно недостатъчни, а в същото време полицаите ще са изключително натоварени през първите 6 месеца на годината заради председателството на България на Съвета на ЕС. Попов допълни, че протестите ще продължат и отново заяви, че синдикатите са готови да ги организират и след началото на председателството при това всеки ден.

“Много по-важно е не да увеличим заплатите в момента, а това да бъде трайно”, коментира пред БНТ министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той добави, че „това са синдикатите и те винаги ще искат нещо“. Радев обясни, че и ръководството на вътрешното министерство иска увеличение на възнагражденията, но със синдикалните лидери не успели да се разберат за размера.

Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов обясни, че ще се водят разговори със синдикатите така за това как да бъдат разпределени допълнителните средства за заплати. Целта е най-натоварените служители да получат исканите 15% увеличение. За други то можело да е и 2 на сто. Балабанов постави акцент върху предприетите действия за подобряване на социално-битови условия за работа на служителите във вътрешното министерство. Пред БНР той даде пример с отделените 39 млн. лева за допълнително заплащане. От тях 11 млн. лева са за постигнати добри резултати, а 10 млн. лева са дадени за специфични служебни дейности. Според него проблемът с униформите до голяма степен е решен и до края на годината всички служители ще бъдат оборудвани, както трябва.

В отговор Валентин Попов подчерта, че той и неговите колеги настояват за повишаване на заплатите, за спешни промени в Закона за Министерство на вътрешните работи и за създаване на нов закон за МВР от следващата година и по тези три искания на 7-те синдиката на служителите в МВР реално нищо не е направено. Единственото действие било по отношение на измененията в Закона за МВР. Те позволяват на униформените служители в министерството да вземат пари за униформа, които не са били получавани, по неговите думи “с години”.

"На нас не ни остава нищо друго и ние ще продължим протестите. Не, ние не прекаляваме. Прекалява държавното ръководство с неглижирането на нашите искания", обясни Попов.

Споделяне

Още по темата

Още от България