Полицейските синдикати стягат нов протест за Коледа

Полицейските синдикати стягат нов протест за Коледа

Полицейските синдикати подготвят нов протест през декември срещу ниските си заплати и остарялата материална база. В сряда четирите синдиката в МВР съобщиха с декларация, че напускат Съвета за социално партньорство във ведомството.

"От встъпването на новото правителство на власт до момента са проведени няколко срещи с политическото и професионалното ръководство на МВР с поети ангажименти от страните за решаване на поставените проблеми. Съветът за социално партньорство поднови работа и са проведени три заседания, като на поставените въпроси от синдикатите за решаване, относно издигане на социалния статус и защита на професионалните права на всички служители в МВР, до момента няма резултат. Вместо да се решават конкретните въпроси, темите се размиват в процеса на разговор и се отлагат в необозримото бъдеще с мотива, че няма средства в бюджета на МВР", декларират недоволните полицаи.

Освен че липсва воля за решаване на тези проблеми от страна на ръководството на МВР, се стигна до абсурдната ситуация да се отнемат и малкото останали социални придобивки на служителите, за което научаваме от средствата за масова информация, се казва в декларацията.

С напускането на Съвета за социално партньорство синдикатите изразяват несъгласието си с водената социална политика спрямо работещите в МВР.

Те настояват с бюджета за следващата година година да се осигурят реално необходимите средства за нормалното функциониране на МВР.

"С настоящата декларация изискваме да се ангажират законодателната и изпълнителната власти за решаване на проблемите в МВР. Заявяваме, че в духа на спазване на сключените споразумения между синдикалните организации и ръководството на МВР и имайки предвид липсата на конкретни резултати по повдигнатите за решаване въпроси, синдикалните организации ще упражнят правото си на протестни действия", посочват полицаите.

До радикализирането на позицията им се е стигнало след заседание на Съвета за социално партньорство във вторник, когато отново са били поставени наболелите въпроси около почивката на служителите и заплащането на извънредния труд.

От публикуваното резюме на сайта на синдиката става ясно, че зам.-министър Павлин Димитров не е дал задоволителни отговори на тези въпроси, които останали "висящи". Той е заявил и че няма как да се създадат местни съвети за социално партньорство, въпреки, че преди това е уверил служителите, че такива ще се направят. Още редица повдигнати въпроси останали без решение с мотива, че "няма пари".

Преди да вземат властта, ГЕРБ подкрепяха протестите на полицаите и твърдяха, че исканията им трябва да се изпълнят. Да, ама не. След като сформира правителство бившият главен секретар на МВР Бойко Борисов заяви, че заплатите ще се вдигнат, само ако служителите "напълнят хазната". Заплатите няма да се увеличат и през следващата година, тъй като бюджетът за МВР отново е направен така, че да покрие сегашните възнаграждения. За тази цел МВР спира капиталовите разходи за догодина и "затяга сериозно коланите" за други харчове. Факт например е, че ръководството на МВР от години не може да се справи с униформите за служителите. Вече е ясно, че зимните униформи ще дойдат през февруари с кокичетата.

В опит да възпрат готвен преди два месеца полицейски протест, премиерът Борисов и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се съгласиха да внесат законови промени, които дават по-голяма защита на полицаите срещу посегателства срещу тях. За да покажат, че са на страната на служителите в МВР, те декларираха и спорна подкрепа към полицаите, осъдени за смъртта на Чората. Тези заявления, както и законовите промени, вероятно изглеждат най-лесно решение, защото са "безплатни".

Споделяне

Още по темата

Още от България