Полицейският ни аташе в Берлин е от Второ управление на ДС

Полицейският ни аташе на България в Германия Георги Ненов е кадър на бившето Второ главно управление на Държавна сигурност - контраразузнаването, чийто приемник днес е Национална служба "Сигурност" в МВР. Това обяви днес главният секретар ген. Бойко Борисов, за да опровергае германските медии, според които Ненов е работил за Първо главно управление - сега Национална разузнавателна служба (НРС).

"Нашият човек не е бил в Първо, а във Второ", каза Борисов.

Независимо от този факт между МВР и германските служби нямало проблеми заради нестихващия втора седмица скандал с "българската къртица" в германското разузнаване, декларираха днес ген. Борисов и неговият гост от баварската криминална полиция Едуард Лидгенс - специалист в борбата с фалшивите пари.

"Ако наистина се беше случило нещо подобно, аз щях да получа инструкции, но такива не съм получавал. Така че всичко, което се пише, не засяга нашите отношения. По-добри от това, те не биха могли да бъдат", заяви Лидгенс.

Борисов каза, че полицейският ни аташе е заминало за Берлин след конкурс в България. Задълженията му не били свързани с разузнаването. НРС си има човек в Мюнхен, ние не се интересуваме от техните хора, каза главният секретар на МВР.

Според данни на експерт по сигурността, германските служби са регистрирали с "голямо внимание" прехвърлянето на Н. в Берлин през миналата пролет, писа вчера Берлинер цайтунг. Толкова повече, че по същото време София е изпратила още двама бивши служители на българските тайни служби в своите посолства в Мадрид и Париж. Немското издание се позовава на списъка на Граждански комитет "14 декември" от май т.г. според който Георги Ненов, Димитър Стоянов, Георги Митов, назначени за полицейски аташета в Берлин, Мадрид и Париж, са с дълъг стаж в различни отдели на ДС, но с нулев полицейски опит. Затова и Ненов също бил под съмнение за участие в шпионската афера, в която първоначално бяха свързани немският разузнавач И.Ш. и българката Мариана Д.

Георги Ненов лично се обадил на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов още при първата публикация в сп. "Шпигел". По думите на Борисов той му я превел буквално по телефона. Оттогава МВР непрекъснато било в течение какво се пише в Германия по случая с арестувания 64-годишен разузнавач от BND и служителката на българската Национална разузнавателна служба (НРС).

По думите на Борисов важно било, че нито една немска институция не е казала една дума срещу представителя на МВР. Пишат техните вестници, които препечатват нашите, допълни Борисов. Според него скандалът тръгнал от България, въпреки че първата публикация по случая бе в Германия. Борисов каза, че ако не "вършим глупости тук, имаме редкия шанс през май 2004 г. да сме в НАТО, а януари 2007 г. - в ЕС.

МВР е направило всички запитвания по своите канали дали германците имат претенции към неговия служител, каза още Борисов. "Замесването на наш офицер в този скандал може да наречем единствено глупост и инсинуация. Това по никакъв начин няма да навреди и няма да помрачи отношенията, които МВР изгражда с германските служби", добави той.

За да опровергае подозренията към аташето ни в Берлин, Борисов посочи още, че само преди 15-20 дни Ненов е бил в Мюнхен, където участвал в конференция с баварските колеги.

Днес и посланикът ни в Берлин Петьо Петев заяви, че постът, който заема Ненов от пролетта, е свързан с необходимостта от засилване на сътрудничеството между двете държави в борбата срещу организираната престъпност, трафика на хора и наркотици. Той контактува директно с германската полиция, каза Петев.

Според него няма проверка срещу българското посолство в Берлин, както писа вчера Берлинер цайтунг. Скандалът е само медиен, продължава да твърди посланикът.

Като доказателство за добрите отношения на МВР с германските служби Борисов изброи оценката, дадена от министъра на вътрешните работи на Германия Ото Шили, посещението на българска делегация от 12 до 14 октомври, водена от самия Борисов в Бундескриминал, както и фактът, че лично еврокомисарят Гюнтер Ферхойген го кани на 30 октомври в Брюксел, да говорят по въпроси, свързани със сигурността. В подкрепа на тезата си Борисов цитира и думите на германския посланик Киндерман у нас от преди дни, че случаят с къртицата по няма да повлияе на нашите отношения.

Всичко това трябва да изчерпи въпросите по тази тема, обяви генералът и подчерта, че на днешната пресконференция в МВР германските гости не са споменали и думичка за скандала. "И ако вие не го повдигате, той не съществува", обърна се към българските журналисти Борисов. Той им напомни, че са млади и призова да не проиграват шанса на България да бъде европейска страна през 2007 г.

Германия ще изрази ясно гнева си пред България за шпионския скандал, според немски вестник

Въпреки опроверженията в София, че шпионираме Германия, немската преса продължава да разнищва скандала.

Предполагаемата българска "къртица" в германското разузнаване е действал "от любов", съобщи в. Зексише цайтунг, като се позова на "отговорни кръгове в Мюнхен".

Във вчерашния си брой изданието съобщава за подозренията на германските власти, че 64-годишен служител на германското външно разузнаване е предавал от години секретни документи на агентка на българските тайни служби от сантиментални чувства. Вестникът цитира главния федерален прокурор Кай Нем, според когото шпионска дейност е продължила от края на 1999 г. до септември т.г.

Правителствени кръгове в Берлин обявиха директно, че правителството е разгневено и ще изрази ясно гнева си пред България, пише Зексише цайтунг, цитиран от БТА. Изданието цитира електронното издание на сп. Шпигел, според което случаят е деликатен във външнополитическо отношение, тъй като през 2007 г. се очаква България да стане членка на ЕС.

Регионалният вестник припомня и за предишни разкрития от периода на Студената война, че високопоставени служители на западногерманското разузнаване са работили за тайните служби на ГДР, Съветския съюз и други страни от социалистическия блок.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?