Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Полицейският протест брани статуквото на "чантаджиите"

10 коментара
Снимка: БГНЕС

Премахването на твърде ранното пенсиониране за работещите в силовите ведомства е един от тестовете за пенсионната реформа, която и без друго тръгна твърде плахо в орязването на съществуващите привилегии. България отдавна е критикувана от ЕС за ранното пенсиониране, за което допринасят най-вече инвалидните пенсии, получавани от над половин милион души и пенсионирането на заетите в силовите ведомства, които са единствените хора в целия ЕС, имащи право да се пенсионират без изискване за възраст.

Предложението на кабинета да въведе пенсионна възраст от 52 години и 10 месеца, която плавно да расте до 55 години, обаче, се видя прекалено революционно на полицейските синдикати, които започнаха протести в края на миналата седмица.

Сега българските полицаи се пенсионират само с 27 години стаж, 18 от които в системата. Т.е. полицай, започнал работа в масовия случай на 20 години, може да се пенсионира на 47 години – възраст доста ранна дори за най-рисковите длъжности в системата, да не говорим за многобройните чиновници и секретарки, които подпират бюрата в кабинетите, но се ползват с привилегии, защото са служители на МВР.

Полицейският протест не е насочен към многобройното чиновническо войнство в системата на МВР, което поглъща незаслужено финансов ресурс под формата на привилегии и който може да бъде освободен в полза на служителите на терен. Всъщност полицейските синдикати бранят статуквото за т.нар. "чантаджии".

Полицейските синдикати предложиха служителите, които работят на терен, да се пенсионират на 50-годишна възраст, а всички останали служители в системата на МВР – на 53. Без въобще да приложат аргументи защо чиновниците в МВР трябва да излизат в пенсия 12 години по-рано, отколкото се предвижда да е редовната пенсионна възраст – 65 години.

Наред с това синдикатите недоволстват срещу командироването на служители за охрана на българо-турската граница, забравяйки, че привилегията "ранно пенсиониране" им е дадена като компенсация именно за подобен род "неудобства", присъщи на професията.

Постоянни командировки, нощни дежурства, работа при рискови условия и пр. са неразделна част от "длъжностната характеристика" и на много други професии, но за разлика от полицаите те не получават привилегии при пенсиониране.

Без никакви смислени аргументи недоволстващите полицаи твърдят, че е невъзможно да се работи до толкова късно ( 52 години и 10 месеца) и изобщо над 50-годишна възраст. Техните колеги в Европа обаче масово го правят.

В много европейски страни полицаите работят до 60-годишна възраст и дори до 65. На някои места има разграничение според това каква длъжност заемат, има и разделение между мъже и жени, но почти никъде няма пенсионна възраст под 55 години, а в малкото страни, където се допускат изключения, по-ранното пенсиониране е обвързано с получаването на намалена пенсия.

Полицейските синдикати обаче сравняват само заплатите си с тези на европейските им колеги и се оплакват, че получават най-ниските възнаграждения. Подобно сравнение не може да бъде никакъв аргумент по отношение на пенсионната реформа, тъй като и лекарите у нас също взимат в пъти по-ниски възнаграждения от европейските, дават 24 часови дежурства, подложени са на стрес и не се ползват с привилегии при пенсиониране, т.е. с предвижданите промени ще се пенсионират на 65 години.

Отделен е въпросът за качеството на услугата, която предоставя българската полиция на обществото и дали нейната ефикасност е съпоставима с тази, на която разчитат гражданите на европейските страни.

Освен това заетите в силовите ведомства взимат приличен на фона на средния доход в страната, най-високите пенсии и осигуряването им е изцяло за сметка на държавния бюджет, т.е. на данъкоплатците. При средна пенсия от 272 лева през миналата година, заетите в силовите ведомства са със средна пенсия от 532 лева, към която много от "младите пенсионери" от системата прибавят и по една заплата. Разходите за пенсиите на пенсионираните от силовите ведомства за миналата година надхвърлят 600 млн. лева.

Наред с това заради твърде ранното пенсиониране, тези служители получават дълги години пенсия, което допълнително натоварва пенсионната система.

Предлаганата от кабинета пенсионна възраст от 52 години и 10 месеца само узаконява фактическата възраст, на която сега заетите в МВР излизат в пенсия, което според експерти е дори твърде голям толеранс към ранното пенсиониране в силовите ведомства. Освен това вратата за ранното пенсиониране се отваря и за бивши служители на системата, изпълняващи условията, а не само за настоящи, както е сега.

Досега заетите в силовите ведомства обикновено минаваха между капките в и без друго плахите и половинчати реформи. Засега правителството декларира решимост да въведе пенсионна възраст за полицаите. А предложенията на кабинета са толкова компромисни като цяло, че всяка отстъпка от предлагания пакет би означавала победа на статуквото над реформите.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Валери Иванов
  #10

  Никой в системата на силовите министерства не трябва да се пенсионира преди 55 годишна възраст.

 2. Дано на всички е ясно, че именно чрез тези привилегии, тези хора биват манипулирани и за това, родната полиция "ни пази". Всички секретарки и административни служители трябва да се пенсионират, когато се пенсионират и останалите държавни служители. Служителите на терен(като компаньонки?!?!?) трябват да имат някакви по-добри условия, за да няма текучество в работата.

 3. mano
  #8

  Винаги като се прави някаква реформа, има хора, които да потърпевши и хора, които са печеливши. Съвсем ясно е, че тези, които да потърпевши, ще бъдат против. Проблемът е, че тези които управляват (начело с Бойко Борисов) нямат топки, за да наложат мнението си. Пак ще клекнат пред поредния протест, който някой(потърпевш) е организирал. И тъй като винаги има потърпевши, винаги ще има отлагане.

 4. Българофил
  #7

  Големият въпрос е: къде са полицаите, които трябва да пазят реда в държавата и да предотвратяват инциденти, кражби, убийства, побоища!? По улиците няма кьорав полицай, който да пази реда! Но когато дойде време да си защитават интересите изведнаж виждаме колко са много! Ранно пенсиониране с 20 брутни заплати, социални привилегии! За какво!?..

 5. Entdecken
  #6
 6. Калико Джо
  #5

  Точно така! Като не ги устройва тази работа да я напуснат и да си намерят другаде по-добра, а не да ни карат всички останали да им плащаме по 30 години пенсии без те да са дали и стотинка. Иначе бързо ще задминем Гърция в пропадането към дъното.

 7. Entdecken
  #4

  До 3 - как ще напуснат горките дечица и внуци на активни борци против капитализъма - нали деда им или татко им им е обещал, че ще ги уреди на службица да си живеят без да учат и само да се шляят и да взимат рушвети и дебели заплати и пенсии, а ние да бъхтем до 65, а по-нататък до 67. Те са една от причините за техническия фалрит на НОИ и за изнтънелият бюджет на държавата защото дори не си плащат осигуровките, а ние всички им ги плащаме.

 8. dimich
  #3

  до : чантаджията "По вашата логика трябва да се ликвидират всички привилегии на ДАНС, външното разузнаване и други структури, защото са "костюмари", т.е. "чантаджии". " Ами точно така, трябва да се ликвидират абсолютно всички привилегии в системата на МВР / а и не само там/ - аман от миропомазани хора в тая държава. Първо вашият труд с нищо не е по специален , рисков, или натоварен от този на много други професии, които нямат и половината на вашите привилегии. И второ НИКОЙ НЕ ВИ КАРА НА СИЛА ДА СТОИТЕ В МВР !!! Като не ви харесва напуснете и се реализирайте в частния сектор, сигурен съм, че освободените от вас места няма да останат празни дълго време .

 9. Entdecken
  #2

  Трабвя всички да се пенсионират на 63 или да се пенскионират на 58 но да се забрани практиката да се работи на трудов договор след пенсиониране и да се получмава и пенсия. Това го няма никъде по света. При работата след пенсия се заемат работни места, които биха се заели иначе от млади хора, които сега са безработни

 10. Apostol
  #1

  Драга ми авторке, ако ще пишете проблемно, проучете материала. "Разните секретарки" не са държавни служители по закона за МВР, а цивилни, по Кодекса на труда и работят по трета категория. така е и с повечето помощен персонал в МВР, едно време наричани "волнонаемни". Ако под "чантаджии" имате предвид всички, които не са в патрулките и не са на шосетата, да ви размахват палка-хранилка, тогава направо да премахнем оперативния състав - криминална, икономическа полиция, ГДБОП. Защо ли под тежка работа,

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.