Полицейският синдикат иска пълна проверка на няколко катастрофи с пожарни

Снимка: БГНЕС

МВР и конкретно Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" да извършат пълна проверка и анализ на причините за общо четири катастрофи с един и същ модел пожарна през последните 18 месеца.

Това настояват от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) в отворено писмо по повод инцидента от петък, когато в Куклен загина огнеборецът Илиян Попов, а други двама негови колеги пострадаха.

От организацията заявяват, че категорично не приемат разпространените официални версии досега за "лоши пътни условия и/или грешка на водача".

"Смъртта на колегата ни задължава да настояваме за пълно изясняване доколко тези машини са пригодни за всякакви условия. Въпросите, на които искаме отговор, и ще настояваме с всички законни средства да го получим са:

- Отговарят ли тези пожарни автомобили на заложените от възложителя спецификации?
- Какво е качеството на изработката на надстройката и различните агрегати и възли от нея?
- Съществува ли опасно изместване на центъра на тежестта встрани и нагоре по време на движение и влизане в завои, при отчитане инерционността на водата в цистената?"

"Силно се надяваме, че в МВР все още има достойни, компетентни и познаващи морала ръководители, които да предприемат нужното, за да не губим човешки животи вследствие на престъпна небрежност или немарливост", завършва позицията на синдиката с уточнението, че ако не последва никаква реакция, СФСМВР си запазва правото да предприеме "необходимите действия".

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?