Полицейският синдикат иска пълна проверка на няколко катастрофи с пожарни

Снимка: БГНЕС

МВР и конкретно Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" да извършат пълна проверка и анализ на причините за общо четири катастрофи с един и същ модел пожарна през последните 18 месеца.

Това настояват от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) в отворено писмо по повод инцидента от петък, когато в Куклен загина огнеборецът Илиян Попов, а други двама негови колеги пострадаха.

От организацията заявяват, че категорично не приемат разпространените официални версии досега за "лоши пътни условия и/или грешка на водача".

"Смъртта на колегата ни задължава да настояваме за пълно изясняване доколко тези машини са пригодни за всякакви условия. Въпросите, на които искаме отговор, и ще настояваме с всички законни средства да го получим са:

- Отговарят ли тези пожарни автомобили на заложените от възложителя спецификации?
- Какво е качеството на изработката на надстройката и различните агрегати и възли от нея?
- Съществува ли опасно изместване на центъра на тежестта встрани и нагоре по време на движение и влизане в завои, при отчитане инерционността на водата в цистената?"

"Силно се надяваме, че в МВР все още има достойни, компетентни и познаващи морала ръководители, които да предприемат нужното, за да не губим човешки животи вследствие на престъпна небрежност или немарливост", завършва позицията на синдиката с уточнението, че ако не последва никаква реакция, СФСМВР си запазва правото да предприеме "необходимите действия".

Споделяне
Още от България

Какво цели Борисов с Великото Народно събрание?