На професионалния празник на МВР

Полицейският синдикат с нов ултиматум, протест и искания на оставки

Вътрешният министър: Без модернизирано МВР не може да има модерна държава

Сн. БГНЕС

В деня на професионалния празник на МВР, малко след като вътрешният министър и вицепремиер Румяна Бъчварова държа тържествено слово на официална церемония за модернизацията на министерството, от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) ѝ поставиха нов ултиматум, заплашиха, че отново ще искат оставки „на високите нива” и обявиха нова дата за протест.

Тържеството премина на фона на отново нарастващото напрежение във вътрешното министерство. Полицаите протестираха преди седмици заради пенсионните промени, които предвиждат въвеждане на минимална възраст за пенсиониране за служителите в сектор "Сигурност", командировките на турската граница и структурните промени в МВР.

В началото на седмицата те отмениха планирания за днес национален митинг в София. Обявената причина бе, че ръководството на силовото ведомство е поело конкретни ангажименти по време на среща със синдиката в понеделник.

В неделя обаче полицейският синдикат изпрати до медиите покана за пресконференция следобед и намекнаха за нови протести.

"В противоречие на всички норми за водене на преговори със социалните партньори, министър Бъчварова продължи да комуникира със синдикалистите през медиите. С това си действие министърът на вътрешните работи не само не оправда гласуваното ѝ доверие, но за пореден път показа липса на професионализъм и желание за решаване на проблемите в МВР, което може да коства човешки животи – както тези на служителите така и на гражданите на България", пише синдикатът.

Ултиматумът и заплахите

По-късно от СФСМВР поставиха  ултиматум на ръководството на ведомството, че ако до 10 юли не започнат преговори за състоянието на главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН), ще поискат намесата на премиера. Синдикалистите огласиха намеренията си пред журналисти на импровизирания си протестен лагер пред Народното събрание. 

Ако до 10 юли разговорите по проблеми в ГДПБЗН не започнат, синдикатът ще ги прекъсне и ще поиска оставки на високите нива в МВР. Синдикалистите допуснаха, че единствения човек, с когото могат да водят диалог след това ще е Бойко Борисов.

В същото време пък според председателят на СФСМВР Валентин Попов "едва ли оставката на министъра ще реши проблема, но министър, който не полага грижи, не знаем какви други пожелания е заслужава от нас". Все пак в момента оставката на Бъчварова не била актуална и всичко зависело от действията ѝ до петък.

Най-големият полицейски синдикат, в който според ръководството му членуват над 6000 души, организира на 25 юли митинг. Той ще се състои независимо от хода на преговорите с ръководството на министерството.

От синдиката заявиха, че Бъчварова е излъгала депутатите в петъчния парламентарен контрол, като казала, че вече работи група за промяна в работния режим на служителите по границата. Покана за участие в тази група синдикатът получил едва на 3 юли, така че тя изобщо още не била структурирана. Не отговаряли на истината и твърденията за раздавани вече нови униформи на служителите в сектора.

От СФСМВР отново поискаха оставката на директора на противопожарната служба Николай Николов и показаха становище на подкрепящия го синдикат "Огнеборец", в което се посочва, че "в момента службата е заложник на некомпетентни администратори". То  е подписано от ръководството на "Огнеборец" след състояла се на 23 юни среща.

От синдиката заявиха, че до 2014 година ГДПБЗН е платила обезщетения от над  500 000 лева след загубени съдебни дела. Разказаха и за случаи, при които Николай Николов устно разпореждал как да бъдат наказвани служители.

Има нарушения на етичния кодекс – нелегални наказания по телефона на служителите, заявиха още на пресконференцията от синдиката. Те раздадоха на медиите документи, сред които и докладна записка за наказание с "Порицание" на служител от пожарната за негови действия по време на наводненията във Варна през лятото на миналата година. Провинението на пожарникаря било, че не се отзовал на нареждане на журналист на БНТ да започнат да вадят две коли, паднали в дере.

Пожарникарят изпълнявал други задачи и отказал да се отзове на инструкциите на репортера, показва докладната записка. Заради това журналистът се обадил направо на шефа на пожарната Николов. След няколко разговори все пак групата, изпратена преди това по други задачи, започнала да вади колите, въпреки рисковете, тъй като вече било тъмно. По-късно пожарникарят, който не се отзовал на журналистическите инструкции, бил наказан с порицание, което после е отменено от съда.

Председателят на СФСМВР Валентин Попов заяви, че до момента в министерството не е извършена административна реформа, а само "такава на парче".

Бъчварова: Нещата са в правилната посока

Без модернизирано МВР не може да има модерна държава, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на официалната церемония по случай празника на МВР в неделя.

През всичките 136 години на своето съществуване МВР има основополагаща роля в реформирането развитието на българската държава и на българското общество, каза Бъчварова.

Тя вярва, че в работата си МВР ще убеди скептиците, че нещата са в правилната посока. Отговорността ни е изключително голяма, защото поведението ни формира усещане за справедливост, допълни Бъчварова - първата жена-министър на вътрешните работи в най-новата история на страната ни.

По думите ѝ МВР е отговорно за образа, който има страната ни пред Европа и света. " Българските правоохранителни органи вече са част от глобалната система за сигурност и работят за нея. Сътрудничеството и ежедневната работа с партньорските служби ни правят част от професионалната и политическата общност, която гарантира спокойствието и сигурността навсякъде по света", каза Бъчварова. Тя посочи, че изпълнявайки своите задължение МВР се изправя ежедневно пред битовите инциденти и социалните конфликти, пред организираната престъпност, осигуряват пътната и пожарна безопасност, ограничават трафика на хора и наркотици, спират контрабандата на стоки, гарантират граничната сигурност.

"Без резултатите от работата ни по всички тези проблеми не би могъл да бъде решен нито един от съществените въпроси в управлението на държавата и ежедневието на гражданите", заяви още Бъчварова, цитирана от БГНЕС, и към тези предизвикателства добави и борбата с тероризма и овладяването на миграционния натиск и последиците от него.

"Те са проблеми и на европейската, и на глобалната сигурност, а МВР е механизмът, чрез който страната ни работи най-активно с европейските и международни институции на сигурността. Сътрудничеството ни с тях има не само своите преки резултати, то ни помага за да издигаме нивото на работата и уменията ни с темповете, с които се развиват и световните процеси. В процеса на това сътрудничеството МВР работи неизбежно и върви по пътя на своята модернизация и усъвършенстване. Тази посока е без алтернатива, защото независимо от трудностите и проблемите, които срещаме, е единствено правилната. Без модернизирано МВР, не можем да имаме и модерна държава. Вярвам, че и ръководството, и служителите на МВР имаме волята и качествата да отговорим на изискванията на времето и да бъдем активна част от необходимите реформи", заяви министърът на вътрешните работи.

В присъствието на премиера Бойко Борисов, на няколко нейни предшественици, сред които Цветан Цветанов и Цветлин Йовчев, на шефовете на ДАНС, НРС и НСО и на патриарх Неофит Бъчварова поднесе цветя на паметника на Незнайния воин.

Споделяне

Още по темата

Още от България