Полиция и масово тестване заради коронавируса в германска кланица

Полиция и масово тестване заради коронавируса в германска кланица

Германската полиция разположи днес стотици служители на реда в два района в западната част на страната, в които бяха подновени карантинните мерки, за да се овладее разпространението на огнище на зараза коронавируса, свързано с местна кланица, предаде Асошиейтед прес.

Полицаи с бяла защитна екипировка, придружаваха общински служители, които се обаждаха по телефона на поставени под карантина хора, за да установят дали са си вкъщи.

Някои от проверяваните са работници в голямата кланица, в която 1300 души дадоха положителни проби. От ограничителните мерки обаче са засегнати и хора, които работят в други компании, но живеят в същите блокове, където са и работниците на кланицата, собственост на най-голямата месопреработвателна фирма в Германия - "Тьонис".

Много от тях са мигранти от Източна Европа, дошли законно в Германия с надеждата, че ще печелят много повече пари, отколкото в родните си страни. Сега те разчитат на храна, доставяна от техните компании, или на помощ от благосклонни съседи като Авед Елиас, докарал голямо количество стоки за поставените под карантина жители.

"В момента не мислим за бизнес. Просто мислим за хората. Всичко останало е второстепенно", заяви той.

Изказването му отразява широкоразпространеното съчувствие в град Гютерсло към работниците мигранти. Разпространението на коронавируса привлече вниманието към ужасяващите условия, при които често работят и живеят тези хора. Подобно на други компании от месопреработвателната промишленост в Германия, "Тьонис" отдавна използва подизпълнители за голяма част от работата в своите заводи. Тази практика според критиците позволява на фирмата да избягва по-строгия надзор, с който би се сблъскала, ако пряко наемаше работниците.

Премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, чиято десноцентристка партия от години получава значителни дарения от "Тьонис", призна тази седмица, че компанията "е можела да прояви по-голяма готовност за сътрудничество".

Властите обявиха днес отварянето на пет нови центъра за тестване за коронавирус в Гютерсло, където се намира кланицата. Местната администрация иска да може да се правят по 10 000 теста на ден, безплатно.

По същата тема ДПА посочва, че масовото тестване на 2000 души в Гютерсло е довело само до един положителен резултат за коронавируса.

По данни на университета "Джонс Хопкинс" потвърдените случаи на коронавирус в Германия от началото на пандемията са над 193 000, а жертвите - 8936, припомня АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус