Полиция разгони със сълзотворен демонстранти близо до мястото на сватбата на сина на Ердоган

Турската полиция разгони с палки и сълзотворен газ петдесетина демонстранти в Истанбул на неколкостотин метра от залата, в която днес ще се състои сватбата на сина на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, предаде телевизия НТВ, цитирана от АП.

Протестиращите скандираха лозунги срещу евентуалното изпращане на турски войници на мироопазваща мисия в Ирак. Преди да бъдат разпръснати, демонстрантите викаха "Пратете сина на Ердоган в Ирак".

Близо пет хиляди полицаи, включително и снайперисти, охраняват охраняват сватбата на премиерския син. Полицейски служители блокираха улиците в центъра на града близо до мястото, където ще се състои сватбената церемония, а по покривите на околните сгради бяха разположени снайперисти. Преминаващите през района хора се проверяват с детектори за метал.

По-рано днес пред местната централа на управляващата партия в Истанбул избухна бомба, а други две бяха обезвредени от полицията. Няма сведения за загинали и пострадали при експлозията. Първите две взривни устройства били обезвредени след получен сигнал за подозрителни пакети в гъсто населения търговски и жилищен квартал Бешикташ, намиращ се в близост до сватбената зала.

По-късно взрив избухна пред централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, без да причини наранявания или сериозни щети. Други два подозрителни пакета бяха открити близо сградата на ПСР, но при проверката се оказа, че не съдържат експлозив.

Засега не е ясно дали поставените взривни устройства имат някаква връзка с предстоящата сватба.

Сватбената церемония ще се състои днес в конгресния център Лютфи Кърдар на централния истанбулски площад Таксим, като се очаква да присъстват над 10 000 гости, съобщава АП. Младоженците, 22-годишният Неджметтин Билял Ердоган и 17-годишната Рейан Узунер, ще бъдат бракосъчетани от кмета на истанбулската община Али Мюфит Гюртуна. Свидетели ще бъдат италианският премиер Силвио Берлускони, председателят на турския парламент Бюлент Арънч, вицепремиерът и министър на външните работи Абдуллах Гюл и проф. Невзат Ялчънташ.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?