Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Полиция въведе ДКСИ в сградата на комисията по досиетата

0 коментара

Полицаи днес изхвърлиха бившата комисия по досиетата "Андреев" и настаниха в сградата, в която се помещаваше, Държавната комисия по сигурността на информацията /ДКСИ/.

Служители на СДВР влязоха около 9.30 ч. тази сутрин в помещенията на ул. "Ангел Кънчев"1, които се ползваха от комисията "Андреев". Униформените изпълнявали заповед на областния управител на София - град Росен Владимиров да изземат сградата и документацията в нея в полза на сформираната преди няколко месеца Държавна комисия по сигурността на информацията. Със заповедта си областният управител изпълнявал постановление на правителството, с което то разпореждало ДКСИ да се настани в стаите, заемани от бившата комисия "Андреев".

Полицаите отказаха да допуснат до помещенията членовете на комисията "Андреев". Към 10 ч. на ул. "Ангел Кънчев" дойдоха и хора от "Аварийна ключарска помощ", за да сменят ключалките на помещенията.

Зам.-председателят на комисията Евгени Димитров, който не бе допуснат да влезе в сградата, определи силовото изземване на сградата като провокация и обяви: "В архива на комисията "Андреев" има 550 досиета на щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност - проверявани по чл.2 а от закона за досиетата. В него влизат магистрати, журналисти, преподаватели в университети, спортисти, бизнесмени". По думите му, със заповедта за принудителното извеждане на комисията "Андреев" и настаняването на ДКСИ се цели прикриването на тези документи. "Опасявам се от манипулиране и изтичане на информация, опасявам се и за собствената си сигурност", каза Димитров.

Една от последните проверки на комисията по досиетата беше по имената на кредитните милионери.

Твърдението на Димитров бе отречено категорично от председателката на ДКСИ Цвета Маркова. Тя посочи, че секретното деловодство на комисията "Андреев", в която се намира този архив, днес не е отваряно, нито е сменяна ключалката, а по искане на ДКСИ само е запечатано. Като доказателство Маркова представи приемно-предавателния протокол, подписан между представители на областната управа като собственици на имота и представители на ДКСИ като нови наематели.

"Достъп до секретния архив не е имало на никакви лица, стаята въобще не е отваряна, само е запечатана и не съществува опасност за секретния архив. Деловодството не е отваряно, то е запечатано от областната управа с печати на ДКСИ и когато се наложи, по решение на ДКСИ, това ще стане в присъствието на 7-членната експертна ликвидационна комисия, която през декември м.г. провери входящите и изходящите номера на документацията", каза Маркова.

Шефката на ДКСИ на свой ред контраатакува Димитров. Използването на полиция се наложи заради съпротивата, указана от физическите лица Евгени Димитров и Методи Андреев да предадат сградата, заяви тя и добави: "Това, което става в момента, води до хипотезата за първи частен архив. Стои физическото лице Евгени Димитров, държи ключа от секретната каса и казва: Аз съм пазител на държавната сигурност, аз съм пазител на тайната и няма да дам ключовете, защото вие ще злоупотребите с тази информация. Това е абсурдно".

Шефката на ДКСИ сочи на медиите нарязани хартии, но не ги проверява

След подписването на приемно - предавателния протокол, Маркова покани журналистите да влезнат в сградата с думите: "Обърнете внимание, че има следи от нарязани и унищожавани документи". Медиите действително видяха нарязани хартии пред стаята със секретния архив. Оказа се обаче, че шефката на ДКСИ не е поискала експертиза дали става въпрос за унищожаване на документи. Въпреки че нарочно ги посочи на журналистите, в същото време тя мотивира липсата на експертиза с довода, че било несериозно. Маркова обаче не отрече категорично възможността да сезира прокуратурата за унищожаването на документи от страна на хората на Методи Андреев.

"Документи няма как да са били рязани - те са в секретното деловодство, което бе запечатано от експертите на ликвидационната комисия още на 19 - 20 декември", бе коментарът на Евгени Димитров на обвиненията на Маркова. Той обясни, че най-вероятно става въпрос за нарязване на разпечатки от информационната система АПИС. Посочи също, че ключовете от касата със секретните документи винаги са били в ръцете на трите деловодителки на комисията. Той лично имал ключ само от своята стая в сградата.

Днес Маркова е сезирала и главния прокурор, и премиерът Симеон Сакскобургготски, че хората на Методи Андреев нарушавали закона и подлежали на наказания по Наказателния кодекс, защото ползвали класифицирана информация, без да имат разрешение за това. На тяхно запитване от декември м.г. шефът на НСС ген. Иван Чобанов им отговорил, че разрешителните на членовете на комисията по досиетата са изтекли на 3 август, те не са подали молби за тяхното удължаване и оттогава нямат право на достъп до секретна информация.

"Това е долна инсинуация, г-жа Маркова показва, че не знае добре закона", коментира по телефона председателят на бившата комисия Методи Андреев. Той обясни, че от приемането на закона за класифицираната информация комисията по досиетата няма дейност, в резултат на което не може да иска и удължаването на разрешителните си за достъп. "Това, което бяхме събрали дотогава, сме го консумирали като информация, така че не ни трябват разрешителни за достъп до нея", обясни той.

Андреев сезира НАТО, че членовете на ДКСИ не са били проверени навреме

"Това е самоуправство, когато се стигне до използването на груба сила, значи са изчерпани всички правни аргументи. Щом се действа с груба сила, оттук нататък няма да разпиша никакъв предавателен документ, ако ще и в затвора да ме вкарат", коментира още Методи Андреев.

В момента, в който се върна в страната, ще раздухам случая дали членовете на ДКСИ са имали разрешителни за достъп до информация, когато са били назначени, защото те не бяха проверени тогава, се закани Андреев и допълни, че ще информира за това и шефа на службата за сигурност на НАТО Уейн Рейчак.

Проблемът започна със закона, финалът е заради визитата на НАТО

Проблемът възникна заради пропуск при приемането на закона за класифицираната информация. С него управляващите отмениха закона за достъпа до досиетата на бившата Държавна сигурност и на практика прекратиха дейността на комисията "Андреев". Те записаха, че новосъздадената Държавна комисия по сигурността на информацията е приемник на активите и пасивите на комисията "Андреев", но забравиха да отбележат какво става с документацията от архивите на ДС, която се намира в комисията. Оттук възникнаха и споровете дали тази документация трябва да се предаде на ДКСИ, на МВР или направо на държавния архив.

Отделно, заради други пропуски на управляващите, въпреки че комисията "Андреев" не съществува в правния мир, в момента петима от нейните членове все още не са освободени от длъжност, защото са назначени с решение на Народното събраните и само с такова могат да бъдат уволнени. До края на миналата година те продължаваха да вземат и заплати.

Според източници на mediapool, решението да се прибегне към силово изпълнение на заповедта на областния управител е било взето в петък, на срещата в парламента между шефа на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов, вътрешният министър Георги Петканов, шефовете на НСС и полицията ген. Иван Чобанов и ген. Васил Василев. Тогава на срещата бе шефката на ДКСИ Цвета Маркова, председателят на вътрешната комисия Владимир Дончев и заместникът му от ДПС Касим Дал.

След срещата бе съобщено официално, че поводът за нея е била предстоящата инспекция на НАТО по опазването на класифицираната информация и че спешно ще бъдат приети пет наредби.

Натовците пристигат у нас на 10 февруари. Основната цел на инспекцията им е да провери възможността на българските институции да опазят тайните на държавата и Алианса.

Също в петък обаче Върховният административен съд даде ход на заведеното от зам.-шефа на бившата комисия по досиетата "Андреев" Евгени Димитров. Докато не се произнесе съдът, е спряно изпълнението на постановлението на Министерски съвет ликвидационна комисия да прехвърли архива към ДКСИ.

Владимир Дончев обясни след срещата, че този въпрос не е бил обсъден.

Източници на mediapool обаче твърдят, че именно на тази среща е било решено да се приведе в изпълнение заповедта на областния управител, тъй като при инспекцията на натовските експерти щяло да стане ясно, че ДКСИ, чието сформиране и без това се забави, няма сграда и дейността ѝ на практика е блокирана.

Днес Маркова действително призна, че изземването на сградата се прави именно заради втората проверка от страна на НАТО. "Те ще се занимаят и с нас, затова трябваше да решим този малък битов проблем", обясни шефката на ДКСИ. На 27 и 28 януари пък, две седмици преди проверката, самата ДКСИ заминава за Брюксел.

СДС ще пита премиера

ОДС ще отправи питане към министър-председателя Симеон Сакскобургготски във връзка с днешните събития около бившата комисия за досиетата, заяви лидерът на десницата Надежда Михайлова след заседанието на парламентарния съюз. Функциите на комисията "Андреев" засягат няколко министерства, премиерът трябва да има отношение и да каже становището си, добави тя.

По време на заседанието, в стаята на ОДС влезе зам.председателят на комисията Андреев Евгени Димитров, за да информира депутатите за случилото се.

"Темата за защита на класифицираната информация е тема, която беше поставена на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Тя се коментира в контекста и на НАТО, и в контекста на вътрешнополитически живот. Защото комисията "Андреев" има отношение както към миналото и досиетата на комунистическите тайни служби, така и разбира се има отношение към един наболял проблем на българския живот - темата с корупцията и връзката на определи среди с извъннационални интереси, да ги речем", подчерта Михайлова.

По-рано сутринта СДС-депутатът Иво Цанев коментира, че някои хора са много притеснени от това, че в архива на комисията "Андреев" явно се намират досиета на представители от публичната власт и искат да изпреварят съдебното решение по казуса, повдигнат от зам.председателя Евгени Димитров, като превземат сградата и документацията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.