Полицията арестува кмет на БСП и заместника му

Подкрепеният от БСП кмет на град Куклен Димитър Сотиров и заместникът му Иван Апостолов бяха арестувани по обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери и за престъпления по служба.

Досъдебното производство е образувано още през юни, когато бяха задържани счетоводителят и секретарят на община Куклен, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Пловдив Галина Андреева в петък.

Димитър Сотиров кара трети мандат като кмет на близкото до Пловдив градче. Пред сайта dnes.bg общинският съветник от ГЕРБ Добрин Миладинов говори за "големи далавери" с общински пари в Куклен. Кметът е обвиняван от съветниците, че източва бюджета чрез фиктивни ремонти на улици и обществени сгради.

Сега прокуратурата обвинява Сотиров и Апостолов за сключен в края на 2007 година неизгоден договор за доставка на бетон. Димитър Сотиров е обвинен и в извършването на още четири длъжностни престъпления – сключил е договори за строителство с две фирми, представлявани от едно и също лице. Според прокуратурата тези действия на кмета са в нарушение на Закона за общинските бюджети и Закона за местно самоуправление и местна администрация, а целта е била шефът на двете фирми да спечели 100 000 лева.

Държавното обвинение преследва кмета на Куклен за неизпълнение на разпореждане от 2010 година на строителния контрол за незаконно построен бетонов възел. Година по-късно Сотиров е сключил договор за доставка на бетон от този възел.

Сотиров е прескочил Закона за обществените поръчки при възлагане на строителство на част от ВиК-мрежата на града, като вместо това е дал отсечката на пет различни фирми, смятат от прокуратурата. От държавното обвинение изчисляват щетите на 740 000 лева. Сотиров е обвинен още за присвояване на 50 хиляди лева общински пари чрез документна измама.

Заместникът му Иван Апостолов е обвинен в това, че се е възползвал от поста си и е накарал хора да му работят без пари на негов строеж. Той е обвинен и за длъжностно присвояване в размер на 3385 лева.

Споделяне

Още от България