Полицията арестува радикални ислямисти

Полицията арестува радикални ислямисти

Служители на полицията съвместно с контраразузнаването е арестувала престъпна група, призоваваща за Джихад и промяна на държавното устройство на България, съобщиха във вторник от Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП). Сред арестуваните е бившият мюфтия на София Али Хайрадин.

От интернет са свалени два сайта, които са били на български сървъри, проповядващи на български език уахабизъм – идеологията на съвременния тероризъм, която е и в основата на дейността на Ал Кайда, съобщи Явор Колев от ГДБОП.

На сайтовете се пропагандира и религиозна омраза, добави той.

Хайрадин, който е лидер на религиозната организация Съюз на мюсюлманите в България, търсел българи християни, които да приемат мюсюлманската религия. Така разследващите са установили две жени, които сменили религията си.

При обиски антимафиотите са открили голямо количество печатни материали с призиви от типа на “Всеки комин – минаре”.

Има данни, че престъпната група е финансирана от чужбина, съобщи зам.-директорът на столичното следствие Светослав Василев. При обиска в дома на едно от задържаните лица са намерени множество материали, както и позиви, насочени директно срещу президентските избори в България и призоваващи за бойкота им, а също така и материали на забранени фондации.

Установени са множество контакти с лица от Западна Европа и в арабските държави.

Крайните ислямисти могат да получат до 3 години затвор, уточниха от следствието и предупредиха, че са възможни още арести.

Секретарят на главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов отрече то да има отношение със създадения през 2006 г. Съюз на мюсюлманите в България. Този Али Хайрадин, когото ние познаваме като бивш служител на мюфтийството, никога не би проповядвал радикален ислям.

След заседание на Висшия мюсюлмански съвет мюфтийството ще излезе с официална позиция по този случай.   

Споделяне

Още от България