Полицията е безсилна пред бежанците според кмета на Харманли

Сн.Архив

Бежанци тероризират местното население в Харманли, а полицията е безсилна да се справи с тях. Това заявява кметът на Харманли Михаил Лисков пред агенция "Фокус".

"Напрежението в града идва от това, че бежанците могат да правят каквото искат и са безнаказани, а населението търпи само посегателства", казва кметът.

Той дава пример с бежанци, които влизат в късните часове на нощта в бензиностанция, взимат нещо за ядене, за пиене, цигари и излизат без да плащат.

"Когато някой потърси обяснение, бежанците започват да заплашват без да ги интересува, че има видеокамери и изобщо някакъв ред. Полицията не може да направи нищо – най-много да ги задържи и на следващия ден да ги пусне, защото те са ничии и нямат статут. Прокуратурата не иска да се занимава с дребни престъпления, за тях това са маловажни случаи", обясни ситуацията Лисков.

Той допълни, че в лагера, в който са настанени бежанците, правилникът позволява те да влизат и излизат, когато поискат. "Напрежението идва от това, че бежанците могат да правят каквото си искат и са безнаказани, а населението само търпи тези посегателства. Гражданите идват при мен и се оплакват, но и аз се страхувам от саморазправа", каза още кметът.

Той призова да се защитат правата и на местните граждани, а не само на бежанците.

Според кмета на Харманли с бежанците в лагера не е имало проблеми, когато там са се настанявали само сирийски семейства. "В последно време обаче се настаняват само младежи, при тях нещата стоят по друг начин и се страхуваме от саморазправа", казва Лисков.

На среща с Държавната агенция за бежанците е било обещано да се постави въпросът за възстановяване на жандармерийската част в област Хасково и по-специално в центъра на град Харманли. Освен това е необходимо да се променят вътрешният ред в бежанския център и охраната, която следи за изпълнението на правилника, посочи кметът.

Споделяне

Още по темата

Още от България