Полицията евакуира блок в София посред нощ заради боеприпаси в мазе

Заради голямо количество взривни вещества, укрити в мазето на жилищен блок 24-25 в столичния кв. "Красна поляна", полицията евакуира жителите му, съобщи БНТ. Те са били изведени от съображения за сигурност и са останали навън до късно през нощта.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев съобщи пред бТВ, че опасност за хората от блока вече няма и че при полицейската акция е задържан един човек. Той не е криминално проявен.

В мазе на блока са намерени и иззети взривни вещества, гранати, два автомата, три пистолета, капсул-детонатори, запалки за гранати и опасни химически вещества, съобщиха от МВР.

 

Малко след 22 часа от районното кметство в Красна поляна са предложили на хората да пренощуват в приют, но всички са отказали. В полунощ хората са били пуснати в домовете си, а огледът е продължил през цялата нощ.

Арестуваният мъж, който се сочи са собственик на експлозивите и оръжията, е наемател в блока. Полицията е стигнала до него след пожар в стопанска постройка на баща му в село Дерманци преди няколко дни. При гасенето на пожара бил открит внушителен арсенал от химически и взривни вещества - около 500 боеприпаси, 20 кг барут, 100 м шнур, силно концентирана сярна киселина, противотанкова учебна мина.

 

Екипи на ДОТИ правят експертизи на намереното в мазето на блока в "Красна поляна" снощи. Съседите на задържания разказаха пред БНТ, че са го виждали често да събира кашони от кофите за боклук.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?