Полицията хвана яхта с 32-ма нелегални имигранти, схемата излиза до 6000 евро на човек

Гранични полицаи задържаха яхта с 32-ма нелегални имигранти, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Радарите на интегрираната система за наблюдение на морската граница са засекли моторната яхта, пътуваща към пристанището в Созопол.

Плавателният съд не отговарял на повикванията за идентификация от локалния координационен център. Яхтата правила опити да се приближи към сушата, но избягвала граничните наряди по брега, които трябвало да я посрещнат и пренасочат за извършване на входяща проверка на граничен пункт.

Идентифицирано е името на плавателния съд - “GAGALINI”, а на борда му граничните полицаи забелязали присъствието на много хора.

Към мястото се отправили два гранични полицейски кораба, които спрели яхтата срещу централния плаж на Созопол.

Групите за бордови контрол установили на борда ѝ 32-ма незаконни имигранти.

При направените лични обиски у тях не са открити документи за самоличност. 31 заявили, че са афганистанци, а 1 – иранец.

В част от тях са намерени документи, издадени от турски полицейски служби с различна валидност за пребиването им на територията на Турция.

Нелегалните пътници разказали, че са се качили на борда на яхтата рано сутринта на 25 май в местността Карабурун, близо до Истанбул.

Били събрани от различни места в Турция и е трябвало да бъдат транспортирани до Румъния за сумата от 2500 до 6000 евро на човек.

Капитанът на яхтата, 39-годишен, представил на граничните полицаи копие на румънска лична карта.

Незаконните имигранти и капитанът са задържани, а плавателният съд е съпроводен до пристанището.

Споделяне

Още от България