Полицията и прокуратурата в Перник сезирани за купуване на гласове

Полицията и прокуратурата в Перник сезирани за купуване на гласове

Депутатът от НДСВ Татяна Калканова е сезирала окръжната прокуратура и полицията в Перник за съмнения за купуване на гласове в общината. Това съобщи Калканова пред Mediapool в петък и допълни, че другата седмица ще се осведоми докъде е стигнала проверката. 

Тя каза, в общината се изготвят списъци с имената и личните данни на гласоподаватели.

Ден по-рано пернишката кабелна телевизия “Кракра” обяви, че крупният бизнесмен Людмил Стойков, близък до президента Първанов, е напуснал основаното и оглавявано от него сдружение “Съюз за Перник” заради думите на Калканова, че според слухове, в общината се купуват гласове за по 50-80 лв.

Депутатът се позова на разпространявани информации в града, че досега са били направени списъци с личните данни на 13-16 000 души, които се ангажирали “да гласуват по определен начин срещу обещани или дадени пари“.

Самият Стойков каза в четвъртък, че се оттегля от “Съюз за Перник”, за да не пречи на изборите, но не стана ясно защо е засегнат от думите на Калканова, която не цитира нито едно конкретно име.

Запитана кой организира въпросните списъци, Калканова каза пред Mediapool, че има слухове за различни партии и организации, включително и за неизвестната в Перник и слабо популярна в национален мащаб партия Български народен съюз (БНС). На евроизборите партията станала трета политическа сила в града точно заради купуване на 4000 гласа, както се твърди. Сега БНС била мандатоносител на коалиция "Съюз за Перник".

Коалицията подкрепя за кмет бившия областен управител на Перник и считан за едър местен бизнесмен Димитър Колев, съпруг на бившия депутат от царската партия Милена Милотинова.

Само преди ден парламентът прие промяна в Наказателния кодекс, която инкриминира продажбата и купуването на гласове на избори. По този повод Калканова смята, че “вече има и законова основа институциите и в частност полицията, да бъдат по-активни”. “Мисля, че може да се докаже кой и защо прави всичко това. Недопустимо е да се събират данните на хиляди хора и никой да не знае кой и защо прави това”, каза тя.

Калканова е автор на инициатива “Не на купуването на гласове”, която е стартирала в община Перник от понеделник. Разпространява се листовка, която обяснява на хората защо не бива “лековерно да си дават личните данни”. “В крайна сметка тайната на вота е гарантирана и никой не може да проследи как точно гласуват и за кого”, каза още Калканова .

Тя не вижда с какво е предизвикала напускането на Людмил Стойков от сдружение “Съюз за Перник”. “Готова съм на всякакъв открит диспут с него”, коментира пред Mediapool депутатът от НДСВ.

“Не разбирам какъв е проблемът на Стойков. Готова съм още утре или в други ден да изляза на диспут с него по всякакви теми”, заяви тя в отговор на думите на бизнесмена, че е готов да излезе на диспут с нея след изборите.

“Държа този диспут да бъде на живо, пред всички в града. Нито има за какво да се крия, нито има какво да избягвам като тема”, коментира Калканова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?