Полицията и прокуратурата в Перник сезирани за купуване на гласове

Полицията и прокуратурата в Перник сезирани за купуване на гласове

Депутатът от НДСВ Татяна Калканова е сезирала окръжната прокуратура и полицията в Перник за съмнения за купуване на гласове в общината. Това съобщи Калканова пред Mediapool в петък и допълни, че другата седмица ще се осведоми докъде е стигнала проверката. 

Тя каза, в общината се изготвят списъци с имената и личните данни на гласоподаватели.

Ден по-рано пернишката кабелна телевизия “Кракра” обяви, че крупният бизнесмен Людмил Стойков, близък до президента Първанов, е напуснал основаното и оглавявано от него сдружение “Съюз за Перник” заради думите на Калканова, че според слухове, в общината се купуват гласове за по 50-80 лв.

Депутатът се позова на разпространявани информации в града, че досега са били направени списъци с личните данни на 13-16 000 души, които се ангажирали “да гласуват по определен начин срещу обещани или дадени пари“.

Самият Стойков каза в четвъртък, че се оттегля от “Съюз за Перник”, за да не пречи на изборите, но не стана ясно защо е засегнат от думите на Калканова, която не цитира нито едно конкретно име.

Запитана кой организира въпросните списъци, Калканова каза пред Mediapool, че има слухове за различни партии и организации, включително и за неизвестната в Перник и слабо популярна в национален мащаб партия Български народен съюз (БНС). На евроизборите партията станала трета политическа сила в града точно заради купуване на 4000 гласа, както се твърди. Сега БНС била мандатоносител на коалиция "Съюз за Перник".

Коалицията подкрепя за кмет бившия областен управител на Перник и считан за едър местен бизнесмен Димитър Колев, съпруг на бившия депутат от царската партия Милена Милотинова.

Само преди ден парламентът прие промяна в Наказателния кодекс, която инкриминира продажбата и купуването на гласове на избори. По този повод Калканова смята, че “вече има и законова основа институциите и в частност полицията, да бъдат по-активни”. “Мисля, че може да се докаже кой и защо прави всичко това. Недопустимо е да се събират данните на хиляди хора и никой да не знае кой и защо прави това”, каза тя.

Калканова е автор на инициатива “Не на купуването на гласове”, която е стартирала в община Перник от понеделник. Разпространява се листовка, която обяснява на хората защо не бива “лековерно да си дават личните данни”. “В крайна сметка тайната на вота е гарантирана и никой не може да проследи как точно гласуват и за кого”, каза още Калканова .

Тя не вижда с какво е предизвикала напускането на Людмил Стойков от сдружение “Съюз за Перник”. “Готова съм на всякакъв открит диспут с него”, коментира пред Mediapool депутатът от НДСВ.

“Не разбирам какъв е проблемът на Стойков. Готова съм още утре или в други ден да изляза на диспут с него по всякакви теми”, заяви тя в отговор на думите на бизнесмена, че е готов да излезе на диспут с нея след изборите.

“Държа този диспут да бъде на живо, пред всички в града. Нито има за какво да се крия, нито има какво да избягвам като тема”, коментира Калканова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?