Отново напрежение и сблъсъци в центъра на София късно вечерта

Полицията избута протестиращите пред парламента с щитове

Студентите решиха - окупацията на Ректората остава, но администрацията ще се допуска на работа

След метежния ден в центъра на София, преминал в сблъсъци между полиция и протестиращи студенти и граждани, напрежението временно утихна към 17 ч., за да се покачи наново след 19 ч., когато демонстранти, искащи оставката на правителството, отново се събраха около Народното събрание.

За разлика от събитията през деня вечерта на място дойдоха и много видимо агресивни младежи с качулки. Те бяха и в основата на махането на 1/3 от металните заграждения пред парламента.

Всичко започна с дърпане на отделни части от подвижните огради, които опасват НС в последните пет месеца. В крайна сметка голяма част от загражденията бяха издърпани и стоварени на кръстовището между бул. "Василев Левски“ и "Цар Освободител“. По-късно металните огради бяха пренесени от протестиращи зад Ректората.

През цялото време полицията отправяше предупреждения за спазването на реда, които обаче не се чуваха заради многото свирки, вувузели и бомбички. Демонстрантите отправяха призиви за ред, като скандираха "Ненасилие". На площада до паметника на Цар Освободител имаше много коли и камери на теливизиите, а млади хора се бяха покачили по постамента на паметника.

По-рано протестиращи преобърнаха празни контейнери за боклук и ги използваха като барабани, удряйки по тях и скандирайки "Оставка".

По информация на Нова телевизия част от студентите са напуснали площада и да се оттеглили в Ректората на СУ заради опасения от провокации.

Около 20.30 часа пред Народното събрание органите на реда разположиха и водното оръдие. Протестиращите освиркаха мощно появата.

Половин час по-късно органите на реда предприеха разчистване на площада около паметника на Цар Освободител като започнаха да изтласкват хората в посока улица "Шишман". Част от гражданите се пръснаха, други обаче се насочиха към Ректората, където остана единственото място за изход. Там вече има голяма група хора.

Към 22 часа площадът около паметника бе изцяло опразнен, а плътен кордон от тежко бронирани полицаи остана а го пази.

Според свидетели при изтласкването на хората се е стигнало до сблъсъци, има наранени хора от блъсканицата, възрастна жена е била съборена на земята, след което ѝ е оказана помощ от околните граждани.

Голяма група хора остана пред Ректората, притисната от полицията, стигна се до сблъсъци, като има пострадали камери на репортерите. Журналист от БНТ съобщи в ефир, че говорителката на СДВР му се обадила и му забранила да пита полицаите кой им е наредил да избутват мирно протестиращи хора. Камерата на телевизията пострадала, защото попаднала между полицаите и изтласкваните граждани.

Според официалната позиция на МВР полицията е "осигурила обществения ред и не се поддала на провокации".

Късно вечерта "Ранобудните студенти" съобщиха във Фейсбук, че администрацията на Софийския университет ще бъде допускана до Ректората. "След днешните извънредни събития в столицата: пребитите и арестувани студенти, искаме да информираме, че окупацията на Ректората на Софийския университет продължава. Това е наш дълг. Имаме вяра и сила. С оглед на кампанията по кандидатстване за стипендии, международни проекти и др. дейности, администрацията ще бъде допусната", се казва в съобщението, публикувано на страницата.

Споделяне

Още по темата

Още от България