Полицията иззе коли на Божков. Антиките още не (видео)

Полицията иззе коли на Божков. Антиките още не (видео)

До този момент властите не са започнали да изземат предмети от античната колекция на хазартния бос Васил Божков, но полиция и жандармерия изкараха няколко луксозни коли от терените на офисите му. Акцията се състоя в понеделник следобед и бе надлежно заснета от медиите, дошли пред офисите на "Нове холдинг" в очакване на развръзка за антиките, които се съхраняват в намиращия в сградата музей. Засега няма обяснение защо се вземат колите, нито за какво ще се използват. Те бяха транспортирани на площада до "Св. Александър Невски" и натоварени на паяк.

Същата сутрин прокурори, реставратори и вещи лица влязоха в офисите на "Нове холдинг" в центъра на София и започнаха опис на ценни предмети от колекцията на бизнесмена, който в края на миналата седмица бе открит в Обединените арабски емирства и българските власти очакват екстрадицията му.

В сградата на "Нове холдинг" бе забелязан и наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

От Министерството на културата обявиха, че чакат заповед от прокуратурата, за да започнат да събират ценностите от колекцията на Божков. На какво основание ще бъде издадена заповедта и досега не се знае. От държавното обвинение твърдят, че ще я изземат по реда на НПК, което значи, че най-вероятно ще считат ценните предмети за доказателства. Как обаче те са свързани с повдигнатите 7 обвинения на Божков, засега не е ясно. Бизнесменът твърди, че е придобил колекцията много преди да започне бизнеса с частната лотария, която стана повод за разследването срещу него.

Самата колекция бе легализирана след приемането на специален закон за частните колекции през 2009 г.

Фонданция "Тракия", която съхранява колекцията на Васил Божков, заяви в понеделник, че всеки един предмет е деклариран и узаконен. Оттам казаха още, че транспортирането на антиките трябва да бъде изключително внимателно и при специални условия, защото иначе могат да бъдат унищожени.

Изпълнявам заповед

Засега от имоти на Божков са изнесени само картини. Те ще се съхраняват в Националната художествена галерия.

"Изпълнявам нареждането на специализираната прокуратура и заповедта на министъра на културата за участието в тези процедури. Произведенията се изземват от комисия от колеги с реставратор и историци на изкуствата. Всяко произведение внимателно се описва. Създава се реставрационен протокол за състоянието на произведенията. Опакова се от реставратори и се изнася от служителите на Националната галерия", заяви пред БНР шефката ѝ Ярослава Бубнова. Според нея описът ще продължи дълго време.

Миналата седмица, при първия опит за изнасянето на античната колекция, която наброява близо 3000 експоната, много от които уникални, от Министерството на културата казаха, че тя ще се съхранява в Националния исторически музей. Министерството твърди, че е получило прокурорско постановление за изземването, което обаче засега не е започнало.

Изпълнителният директор на фондация "Тракия" Кирил Христосков заяви в понеделник пред репортери, че в момента "нищо не се описва", нито пък се изнася.

Огнеупорен, херметически затворен контейнер

Фондация "Тракия" обясни какви са изискванията за транспортирането на ценните предмети и рисковете, ако те не се спазват:

"При хипотетичното незаконно транспортиране на предмет от наброяващата над 3 000 археологически материали в колекцията, за него трябва да бъде изготвен паспорт, състоянието му да бъде двустранно описано от експерти и да бъде изработена специална опаковка с уникално "легло" по формата на конкретния предмет. Така опакованият предмет трябва да бъде поставен в огнеупорен, херметически затворен контейнер, който трябва да престои минимум 24 часа в помещението за климатизация, преди да да бъде изнесен. Изработката на всяка опаковка отнема минимум месец и е задължителна стъпка при транспортитането на предметите".

Държавните музеи не разполагат с такова количество опаковки, твърдят от фондация "Тракия". Допълват, че който изнесе ценностите, трябва да се погрижи и за застраховката им:

"В момента, в който предмет бъде изнесен от сградата на музей "Васил Божков", неговата застраховка спира да е валидна. Това означава, че ангажираните институции трябва да осигурят застраховката на всички предмети от момента, в който те напуснат сградата. За целта е необходимо на всеки предмет да бъде направена оценка от експертни застрахователи. За сравнение даваме застраховката на 62-та предмета, участвали в последната ни изложба, чиято застраховка при преместването им възлизаше на милиони евро".

Рунд пореден

Това е втори опит да се изнесат ценните експонати. Миналата седмица разследващите се отказаха, след като реставраторът проф. Веселина Фотева, която се грижи за колекцията на Божков, обяви, че разследващите са се опитали да натъпчат ценните предмети в чували и кашони. По думите ѝ това може да ги повреди фатално. Часове по-късно от фондация "Тракия" на бизнесмена излязоха с позиция, в която заявиха, че изземването е варварско. От действията на разследващите се възмути и бившият министър на културата Вежди Рашидов.

Опитът за изнасяне на ценни предмети от офисите на Божков миналата седмица бе определен от Рашидов по следния начин: "Колбасарското отношение и самодейността да отстъпи на активността на институциите. Културни ценности как се карат? Как закарахме тракийските съкровища в Париж? В чували ли?".

Сегашният министър Боил Банов от своя страна заяви, че държавата подхождала отговорно.

Към момента не е ясно каква част от колекцията ще бъде иззета. Смята се, че Божков притежава около 3000 старинни предмета. Те ще бъдат съхранявани в Националния исторически музей. Миналата седмица оттам заявиха, че са получили прокурорско постановление за изземването и имат къде да съхраняват ценностите.

Най-добрата в света

Колекцията от антики на Васил Божков е най-добрата колекция на антична торевтика (изкуството на релефна изработка от метал) в света, заяви пред БНТ известният български изкуствовед, културолог и траколог проф. Иван Маразов, който е и част от фондацията на Божков "Тракия". Той обясни, че в нея има повече ритони, отколкото във всички световни музеи.

"Смятам, че изучаването ѝ и нейното място в световния научен оборот е изключително голямо. Примерно, тъй като аз се занимавах известно време с тази колекция, много мои колеги от чужбина поискаха да им пратя снимки, за да могат да се позоват на това, което са чели. Така че, мисля че една от основните грижи на държавата е да запази тази колекция. Тя не бива нито да се разпръсква, нито да се разпродава по мое убеждение. Трябва да остане като една от най-забележителните сбирки в българската музейна практика", заяви Маразов.

Вече са изнесени около 20 картини от апартамента на Васил Божков в София, обяви по-рано през деня Александър Трайков, директор на Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата. Пред бТВ той обясни, че те са дадени за експертиза и ще се съхраняват в Националната художествена галерия. От имота на Божков в парк "Витоша" все още не било изнесено нищо. Преди да се вземат произведенията на изкуството, както и античните ценности, се описвали в присъствието на служители от Министерството на културата.

Прибирането на ценните предмети започна още преди да е потвърдено, че бизнесменът е арестуван в Обединените арабски емирства. За задържането му съобщи главният прокурор Иван Гешев миналия петък с уточнението че информацията е "неофициална". Дни по-късно той се похвали, че вече има и официално потвърждение.

Гешев твърди, че българската държава ще поиска екстрадицията на Божков и арестувания заедно с него мажоритарен собственик на акциите на футболен клуб "Левски" Георги Попов. Дали и кога те ще бъдат върнати и у нас не е ясно. Към момента на Божков са повдигнати задочно седем обвинения.

Споделяне

Още по темата

Още от България