Полицията към протестиращи в Перник: Разследваме водната криза, утре ще докладваме на Гешев (видео)

Пернишки квартал пожела с протест воден режим вместо пълно безводие

Шефът на пернишката полиция Димитър Попов се опитва да успокои протестиращите.

В пернишкия квартал "Църква" протестират не срещу водния режим, а с искане за режим. Това стана ясно в неделя вечер, когато жители на миньорския град излязоха на автошествие. Те се опитаха да блокират магистрала "Струма" при пътен възел "Даскалово", но бяха спрени от полицията. Лично шефът на пернишкото МВР Димитър Попов бе на протеста и се опитваше на успокои недоволните. Аргументът му бе, че полицията разследва водната криза, а на 6 януари ще докладва материалите лично на главния прокурор Иван Гешев. Оказа се, че голяма част от хората не познават Попов и се питат помежду си кой е той.

Протестът на перничани не бе широко отразен. Присъстващите твърдяха, че полицията е спряла колите на телевизиите при Владая и не ги е пуснала до Перник. Събитието бе излъчвано на живо в социалните мрежи от участници в протеста.

Ние искаме режим!

Официално кв. "Църква" е на режим от 16 до 23 часа. Заради постоянните аварии обаче вода няма. Затова много от протестиращите твърдяха, че искането им е режимът просто да се спазва. В събота се работеше спешно по голяма повреда, заради която кварталът отново бе оставен на сухо.

В неделя вечерта в града бе организирано шествие, което премина през вътрешната магистрала и стигна до кв. "Църква". Протестиращите се опитаха да стигнат и до самия язовир "Студена", който е в близост до съседно село. Там бяха спрени от полицията. Опитът им да се върнат обратно към магистралата също бе осуетен. Така дългата колона коли бе спряна на изхода на "Църква", а хората започнаха да слизат от автомобилите и да се опитват да продължат пеша. В крайна сметка от МВР обявиха, че ще пропускат хората поединично, но не и на групи, за да не се стигне до блокиране на магистралата.

Ако не знаете, да ви кажа – това е престъпление

"Няма как да затворите магистралата. Това е престъпление. Ако не знаете, да ви кажа", заяви Попов пред протестиращите.

"Това престъпление, което е източена водата, се разследва в момента. Ние го разследваме. Ето, казвам ви, утре има доклад при главния прокурор", продължи полицаят, докато протестиращите го питаха какво е свършено по разследването за изминалите два месеца.

По празниците от прокуратурата наистина обявиха, че Иван Гешев е взел разследването на пернишката криза на специален надзор. В понеделник главния прокурор трябваше да се срещне с лидера на БСП Корнелия Нинова по същата тема. Часове преди срещата обаче бе обявено, че тя няма да се състои с обяснението, че Нинова се опитвала да използва прокуратурата за политически цели. Информация за хода на разследването бе обещана, но никакви подробности не бяха дадени.

Не съм аз човекът, който трябва да ви реши проблема с водата

Тъй като на протеста не се появи представител на ВиК, целият гняв на присъстващите се изля върху полицейския шеф.

"Не съм аз човекът, който трябва да ви реши проблемите с водата. Аз съм тук, за да обезпеча обществения ред и - толкова", заяви Попов.

"Човекът изобщо не е разбрал, той си мисли, че ние в "Църква" имаме вода. Нямаме вода, нямаме режим! Ние искаме режим!", отговори му протестираща.

Осигуряването на обществения ред в крайна сметка бе обезпечено. Хората не бяха допуснати да блокират магистралата и се разотидоха.


Споделяне

Още по темата

Още от България