На 28-мия ден от протеста

Полицията наруши плановете на протестиращите, напрежението нарасна

На 28-мия ден от протестите с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски полицията наруши плановете на протестиращите да оградят парламента с жива верига, като отцепи голям район от центъра на града и попречи на протестното шествие да премине по набелязания си маршрут. Така на няколко места се стигна до повишаване на напрежението и леки сблъсъци, а накрая група протестиращи премахна част от загражденията пред главния вход на Народното събрание.

След сутрешното кафе пред парламента, хиляди отново се събраха на традиционната вечерна демонстрация пред правителствената сграда. По данни на МВР към 19:30 ч протестиращите са били около 3500 души.

После броят им обаче значително нарасна и в потеглилото около 20 часа шествие участниците бяха многократно повече.

Предварително в социалните мрежи в интернет се бе зародила идеята шествието тази вечер да смени маршрута си и вместо да обикаля партийните централи или да тръгне по бул. "Цариградско шосе" да завие при Софийския университет "Св. Климент Охридски" по бул. "Васил Левски" и ул. "Московска" и да затвори кръга до началния пункт. Така пространството между Министерския съвет и парламента трябваше да попадне под символичната обсада на протестиращите.

Отправен бе и призив за вдигане на палатков лагер пред парламента.Според страницата на събитието във Фейсбук, озаглавено "ЗаСелване и ЗаГраждане на Народното събрание", за лагера има разрешение от общината.

"Вече почти месец тройната коалиция е узурпирала властта въпреки ежедневното недоволство и протести. Явно няма намерение да променя изборния кодекс и да подава оставка. По тази причина предприемаме нови мерки: - Четвъртък, 11-и, "ЗаСелване" на пл. "Народно събрание" от 21 ч нататък след #ДАНСwithme. Имаме разрешение за палатков лагер - носете си палатки, шалтета, спални чували, китари и ударни инструменти. Оставаме да спим на жълтите павета", пишат още в страницата на събитието.

Когато шествието стигна до кръстовището на бул. "Васил Левски” и ул. "Оборище” се оказа, че пътят към храм-паметника „Александър Невски” е преграден с кордон от полицаи и полицейски автомобили. Така протестиращите не успяха да продължат към "Московска".

С мощни освиркванияи скандирания "Оставка" шествието продължи към паметника на Васил Левски, където също се опита да завие наляво към ул. "Московска”, но и този маршрут се оказа преграден с автобус, автомобили и полицаи.

По информация на "Дневник” директорът на СДВР обяснил, че след като протестът не е позволен от общината и няма отговорник, полицията може да преценява откъде да пропуска хората, така че придвижването им да е безопасно. По думите му маршрутът, който част от протестиращите са избрали през "Александър Невски", не е бил безопасен.

После шествието продължи по бул. "Дондуков”. Всички пресечки в посока нагоре, към ул. "Московска” също се оказаха затворени от плътен полицейски кордон, включително и ул. "Раковски”.

Шествието, вече разпокъсато и намаляло като брой, премина отново покрай Министерския съвет. После по "Цар Освободител" и към 21.30 ч. се върна пред парламента.

Десетина минути по-късно група протестиращи разкъса част от металните загражденияи ги издърпа настрани. Огражденията веднага бяха заместени от плътна редица полицаи. Според твърдения на очевидци, цитирани от "Дневник” загражданенията са премахнати от 50-60 агресивни души, които протестиращите наоколо определяли като провокатори. Според други твърдения премахването е започнало след знак, даден от младеж, качил се на паметника на "Цар Освободител”.

След 22 часа полицията се опита да върне загражденията, което за кратко отново нажежи напрежението.

После ситуацията се успокои. Останалите на площада няколкостотин души продължиха да скандират "Оставка" и изпяха българския химн. Разбрали, че полицаите са жадни, група протестиращи създаде организация за доставяне на минерална вода.

Към полунощ протестът приключи миролюбиво. Пропуснати от полицаите деца развяха български знамена на парадния вход на парламента, после събираха останалите след протеста боклуци.

Около полунощ останаха само хората от разположените 7-8 палатки.

В Пловдив вечерният протест започна с бунтовни и революционни песни на площада пред общината, предаде агенция "Фокус". Някои от хората развяваха българския флаг и танцуваха хоро. Един от протестиращите призова от микрофона пловдивските артистични и културни дейци да се присъединят и подкрепят тяхната кауза. Те тръгнаха на шествие по главната улица, с намерението да блокират кръстовището на Баня старинна.

Сутринта пред Народното събрание в столицата се състоя станалата дежурна блокада, която отново спря движението по бул. "Цар Освободител". Протестиращи се събраха до служебния вход на парламента и освиркваха отиващите на работа депутати.

Група интелектуалци бе задържана, след като демонстративно шестима души прескочиха огражденията около сградата на Народното събрание. Сред тях са писателите Иван Димитров и Ясен Атанасов. Те бяха придружени от полицията към бус, за да им бъдат снети обяснения.

"Прескочихме с надпис ”Грабвайте телата”, за да разберат хората, че могат да ни ограничават физически, но никой не може да ни отнеме вярата. Това правителство трябва да бъде свалено, защото е престъпно за страната”, заяви Ясен Атанасов.

В сряда пред Народното събрание беше изграден подвижен офис с компютри, така че хората, дошли пред парламента, да работят докато протестират. Вече има и сайт, който събира всички проекти и идеи на протестиращите.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?