Полицията не била окрадена от полицаи

Министърът на вътрешните работи Румен Петков оневини своите служители за кражбата на дознанията от касата на Столичната дирекция “Полиция” (СДП) в края на август. “На този етап нямам основания да кажа, че някой от служителите на Столичната дирекция "Полиция” е съдействал за изнасянето на дознания от сградата на дирекцията”, обясни той.

Вътрешният министър заяви, че вече са наложени “адекватни” наказания на определени служители. Една от основните работни хипотези на прокуратурата при старта на разследването бе, че именно вътрешен човек е направил възможен обира на дознанията и важни веществени доказателства към тях.

“Кражбата в СДП се дължи не на липса на лоялност, а на липса на професионализъм в някои служители на дирекцията”, заяви Петков.

В отговор на въпрос за професионализма в полиция обаче, той заяви, че в министерството е била утвърдена много разумна кадрова политика, която не допуска необосновани смени под политически натиск.

Според министъра, най-важното е, че дознанията са възстановени напълно и случката няма да попречи на работата на полицията по тях. Петков обаче не съобщи дали са възстановени и веществените доказателства.

Той отново повтори тезата си, че кражбата е станала възможна, защото “в столичната дирекция в последните 20 години не е вкарана една стотинка нито по ремонта, нито по сигурността, нито по поддръжката на сградата”. В този контекст поиска повече пари за полицията.

Споделяне

Още от България