Полицията не изключва нападението в Кьолн да е било с терористичен мотив

Площадът пред гарата в Кьолн по време на вчерашното нападение.

Германската полиция не изключва възможността вчерашното нападение и взимането на заложничка на централната гара в Кьолн да е имало терористичен мотив, предаде ДПА.

Похитителят бе ранен, след като полицията влезе в аптека в гарата, където мъж държеше заложничка. Мъжът бил въоръжен с експлозиви, направени от газови бутилки за къмпинг и запалителни вещества, каза офицерът, ръководещ следствието. Прокуратурата разследва опит за убийство и нараняване.

Вчера по обед нападателят възпламенил коктейл "Молотов" в ресторант за бързо хранене и ранил 14-годишно момиче, а собственикът на ресторанта изпаднал в шок, напомня ДПА.

Нападателят избягал, нахлул в аптека в същия комплекс от магазини и взел жена за заложничка. Специални сили на полицията атакували аптеката след два часа преговори, простреляли нападателя и го ранили тежко. Леко ранената заложница била освободена.

"Когато влязъл в аптеката, нападателят заявил според свидетели, че е от терористичната група Даеш (Ислямска държава)", каза следователят.

Полицията съобщи, че на мястото на нападението е намерен документ за самоличност на 55-годишен сириец, който имал разрешение за престой в Германия до средата на 2021 г.

Следователите казаха, че вероятно този документ е на нападателя, но това още не е доказано със сигурност. Той е известен на полицията във връзка с редица престъпления, като кражби и заплахи.

Вчера полицията затвори цялата гара и блокира района около нея, включително площада около прочутата Кьолнска катедрала, а влаковете бяха отклонявани.

Гарата на Кьолн е един от най-важните железопътни възли по Рейн и е в самия център на града. През нея всеки ден минават около 1300 влака и 280 000 пътници, добавя ДПА.

Споделяне

Още от Европа