Полицията не казва броя на протестиращите, за да не насажда политически конфликти

Почти всеки ден в центъра на столицата се събират eднакъв брой хора, има и наемници

Шефът на СДВР Ивайло Спиридонов. Сн. БГНЕС

Бройката на хората, участващи в протестите в София, се използва от различни политически сили за създаване на напрежение, смята директорът на столичната полиция комисар Ивайло Спиридонов. Това е причината полицията не се ангажира с брой на хората, участващи в протестите.


"Цифрата на протестиращите главно ни интересува нас. Тя се използва от някои от политическите сили за насаждане на конфликти в една или друга посока и поради тази причина избягваме да я съобщаваме цифрата на протестиращите. Почти всеки ден в центъра на столицата се събират eднакъв брой протестиращи", каза Спиридонов пред БНР в неделя.

Той разясни защо полицаите носят жилетки с надпис "Антиконфликт": "Нашата идея, към момента, с тази мярка е все пак да засвидетелстваме едно внимание към гражданите и да им покажем, че ние не целим конфликти, когато гражданите протестират. Това, което се опитваме, е да намалим рисковете от конфликти с привържениците на "Атака”. По този начин ние отиваме протеста в друга посока и не даваме възможност на протестиращите да се конфронтират".


Запитан разполага ли с информация за наемане на хора да участват в един или друг протест, Спиридонов каза: "Вероятно има и такива. Мога да направя тази констатация, защото почти ежедневно сме между протестиращите и аз специално виждам някои лица почти ежедневно".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?