След близо 4-месечно разследване

Полицията не откри виновници за пожара в резервата на Витоша

Почти 4 месеца след избухването на мистериозния пожар в труднодостъпната местност "Бистришко бранище" на Витоша МВР не успя да открие никакви данни за умишлена вина в този казус, съобщава в понеделник в. "Сега".

В рамките на разследването са били прегледани всички видезаписи, предоставени на полицията, включително и направените от хеликоптер. На нито един от тях не се вижда човешка намеса, което е и основната причина за това заключение.

"Дори и 3-4 часа след началото на пожара да е правено видеото, ако в района има човек, той ще се види", коментират пред изданието от вътрешното ведомство, като уточняват, че заради трудната проходимост в района евентуалният подпалвач бим имал нужда от много време, за да се оттегли.

Огнената стихия обхвана една от най-старите защитени местности у нас на 1 юли в разгара на серията от масови протести срещу приемащия се тогава скандален Закон за горите, който в първоначалния си вариант позволяваше лесно изсичане и строителство на писти в природни паркове.

Пожарът доста време не бе потушен заради тегкия организационен хаос, който обхвана действията на МВР и липсата на техника. Стигна се дотам страната ни да откаже чуждестранна помощ от специализирани самолети за гасене, тъй като се създавало опасност от сблъсък във въздуха с българските военни хеликоптери, които изсипваха вода от Панчарево върху пламъците.

Така постепенно огънят обхвана около 300 дка гора, въпреки че земеделският министър постоянно обясняваше пред медиите, че пожарът не бил на територия от повече от 50 дка.

Съмненията, че пожарът е предизвикан умишлено се засилиха освен от паралелно провеждащите се протести срещу лобистките интереси на концесионера на ски-съоръженията в планината - "Витоша ски", и от факта, че според първоначалните данни на вътрешния министър Цветан Цветанов стихията не е тръгнала от мълния. А в този отдалечен и непосещаван от туристи район, така и не стана ясно какво друго би могло да предизвика огъня.

Споделяне

Още по темата

Още от България