Полицията откри част от среброто на "Леярите", златото и платината ги няма

Полицията откри част от среброто на "Леярите", златото и платината ги няма

Сто седемдесет и четири килограма от ценните метали, които бяха задигнати от митнически склад на софийското летище, са били открити от полицията, съобщи МВР в четвъртък. Ден по-рано шестима души бяха арестувани заради кражбата на 378 кг сребро, 16 кг злато и 1.8 кг платина, които бяха иззети през лятото в операция "Леярите". На 18 октомври ценните метали изчезнаха мистериозно от митническия склад на софийското летище.

Вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че част от откраднатото вероятно е изнесено зад граница. Според него в процеса на разследване ще може да се установи дали евентуално ще бъдат открити още количества от откраднатите метали. "Ще бъде назначена експертиза, за да се установи съотношението на количеството на откраднатите метали", каза Цветанов.

При операция "Комбинаторите" преди ден бяха задържани Георги Генерала - дългогодишен митнически служител, работил до 2009 г. в митница Горубляне, Александър Митков - Сашо Пандиза Славчо Колев – Цайса, Васил Даскалов – Ченето, Явор Гергов и Петър Николов - Бонифорти. Част от арестуваните минават за едни от топ-крадците в страната, твърдят източници, запознати с ъндърграунда.

След обира стана ясно, че вратите на склада не са били разбити, а двете метални каси, в които са съхранявани металите, са били отворени с ключове. В помещенията е проникнато през страничен коридор, като е пробита дупка в стена. Точно тази вечер алармата е била изключена, а жива охрана не е имало, тъй като складът е в зона, до която няма свободен достъп.

Предположенията бяха, че обирът е организиран от вътрешни лица, а дори се появиха и версии, че кражбата е била фиктивна, а ценните метали въобще не са били в склада.

Началникът на Столичната дирекция на полицията комисар Валери Йорданов заяви преди ден, че шестимата задържани са изцяло външни лица. "Имаме един бивш служител на митниците, като подозираме, че част от информацията, която е събрана, е чрез него, но все пак това е наша версия", посочи той. В същото време бе обърнато внимание на зле организираната охрана на митническия склад.

От свои източници Mediapool научи, че цялото намерено количество ценни метали е сребро. При акция "Леярите" бе установено, че златото и платината са били маскирани като сребро. Явно златото и платината са изнесени зад граница.

Намереното сребро е било открито в автомобил и в сграда в района на язовир "Искър". Местонахождението му е посочено от някои от самите задържани за кражбата.

Намерени са две кюлчета, едното от които е с тегло 25.4 кг., а другото – 30.4 кг. Останала част от среброто е било в насипно състояние, а цялото количество е било в чувалите, в които е съхранявано в митническия склад.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?