Полицията пасивна при ромските размирици в София

Полицията пасивна при ромските размирици в София

Полицията и жандармерията охраняват столичния квартал “Красна поляна” и ромската махала “Факултета”, който стана арена на размирици, след сблъсъци между роми и скинари в понеделник и ромски погроми във вторник през нощта. Тогава големи групи роми излязоха в района на т.нар Виетнамски общежития, въоръжени с прътове, брадви и лопати заради слух, че скинари се готвят да ги нападнат.

Според очевидци близо 300 роми са вилнели в продължение на час, обърнати бяха автомобили и кофи за боклук, пред видимо притеснените погледи на униформените полицаи, предпочели да наблюдават ситуацията от дистанция. 

Предната вечер след безредици пострадаха петима души. Четирима бяха прибрани в ареста, но впоследствие освободени.

Във вторник вечерта вълненията пак бяха предизвикани от слух, че банда скинари са се отправили към квартала за саморазправа с ромите, които блокираха за около час кръстовището бул. "Александър Стамболийски" и ул. "Иван Козарев".

Според жители на квартала полицаите били съвсем недостатъчно - 30-40 срещу ромската тълпа, която крещяла "смърт на българите". Все още не е ясно колко са участвалите роми - цифрите, които се споменават са от 300 до 1000.

В помощ на полицаите около полунощ пристигнаха и силите на жандармерията. Беше разпоредено докато се водят разговори с ромските лидери, силите на реда да не влизат в махалата.

Главният секретар Илия Илиев се оправда, че униформените не знаели колко твърдо да действат, за да не бъдат обвинени в дискриминация. Пред БНР той заяви, че “полицаят наистина е плах в действията си, защото ако би действал с всичките си правомощия, дадени му от закона, той не е убеден, че няма да стане обект на разследване от военна прокуратура”.

Засега не разполагаме със сериозна информация за етническо напрежение в България, продължи главният секретар на МВР. По думите му ще се проведат разговори с лидерите на ромската общност в квартала.

На “бойното поле” се появиха и парламеньорите – кметът Бойко Борисов, придружен от лидера на партия ГЕРБ Цветан Цветанов, зам.-министърът на вътрешните работи Камен Пенков и лидерът на Евророма Цветелин Кънчев – Дон Цеци.            

Като човек, “борил престъпността”, Борисов веднага даде рецепта за справяне с положението. “Като приберат 20-30 души по управленията, те ще се успокоят. Когато е имало подобни инциденти по мое време, аз ги събирах и за няколко часа нещата се решаваха”, заяви Борисов.

Пред БНР Пенков обяви, че нямало нужда от повече полицаи, защото ромите не заплашват никого. Дон Цеци на свой ред каза, че се уморил да повтаря, че няма никакви скинари и това били провокативни слухове.

"Красна поляна" заспа със затворени от жандармерията подстъпи. Полицията прибра от улиците брадви, дървета и всичко, което може да послужи за бой.

След среща със зам.-началника на столичната полиция комисар Стоян Велчев, кметът Борисов каза: Аз като градоначалник съм разпоредил всеки, който е с нож, брадва, вилица в района на Виетнамските общежития, да бъде арестуван

Велчев съобщи, че няма пострадала техника и хора при тазвечершните вълнения. Той каза, че е в ход изпълнение на план за възстановяване на обществения ред. Полицията издирва участници в безредиците, а освен това съобщи, че ще “профилактира” скинари.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?