Полицията попречи на протестиращи пловдивчани да блокират магистрала "Тракия"

Христо Марков, един от протестиращите в Пловдив - сн. в. "Марица"

Пловдивската полиция попречи в неделя на няколко десетки протестиращи пловдивчани да блокират магистрала „Тракия” край града, нещо, което те направиха за кратко в предишни дни.

С полицейско разпореждане бе забранен гражданският протест на автомагистрала "Тракия" край Пловдив. Постановлението за забраната бе връчено пред Областната администрация в Пловдив на Христо Марков - един от организаторите на протеста, от представител на Областната дирекция на МВР, предаде БТА в неделя.

Христо Марков отказа да подпише документа с мотив, че така се нарушават "конституционните ни права и Хартата за правата на човека". Според него това е провокация на МВР, тъй като по думите му позоваването на чл. 55, ал. 2, гласяща, че "на автомагистрала или на скоростен път е забранено движението на превозни средства с рекламна цел, провеждането на технически изпитания на моторни превозни средства и провеждането на протести и демонстрации с рекламни и други цели", не отговаря на действителността.

Марков припомни, че уведомлението за днешния протест на автомагистрала "Тракия" е подадено на 4 юли и до тази сутрин не е имало пряк отказ. Той припомни, че миналата неделя нямаше проблем с протеста на автомагистралата, когато за три часа тя остана затворена.

Не спираме и не забраняваме протеста, а само информираме за законовите разпоредби, каза пред журналисти и протестиращи директорът на ОД на МВР в Пловдив Тодор Чонов, цитиран от БТА.

Той посочи, че през всичките дни на недоволство в града полицията съдействала на протестиращите. Единственото, което направихме днес, бе да ги предупредим да не затварят автомагистрални пътища, които са изключителна държавна собственост и се стопанисват от АПИ, уточни Чонов.

По думите му това, че протестиращите са уведомили АПИ и кметове на общини, не означавало, че някой им е дал разрешение да блокират автомагистрала "Тракия". Чонов призова хората да спазват закона и да не пречат на движението.

На въпрос от протестиращи защо в последния момент е връчено разпореждането, Тодор Чонов отговори, че и полицията е в уведомителен режим с останалите институции, свързани с магистралата, и са чакали тяхната реакция. Той припомни, че предупреждението може да бъде и устно, както е било миналата неделя. Нарушителите ще бъдат глобявани от полицията по Закона за движение по пътищата, отделно има санкции по линия на АПИ, предупреди директорът на полицията.

Недоволни от ситуацията, 30-те души, които протестираха пред Областната управа в Пловдив, блокираха за половин час кръстовището на бул. "Шести септември" и бул. "Васил Априлов", като пропуснаха единствено три линейки. После с лични коли се отправиха към магистралата.

Там полицията обаче не ги допусна на платното на автомагистралата. Те бяха спрени с полицейски кордон на паркингите на двете бензиностанции на 117-ия км в двете посоки на движение.

Около 11.00 часа, разделени на две групи, протестиращите скандираха традиционните искания "Оставка!", "Олигарси вън!" и пееха националния химн.

На мястото директорът на полицията на МВР Пловдив старши комисар Тодор Чонов отново обясни на хората, че могат да протестират, но не могат да блокират магистралата.

Чонов уточни, че това е категорично забранено в Закона за движение по пътищата. Във връзка с това ОПУ-Пловдив трябваше да издаде разпореждане по Закона за движение по пътищата, но след като такова не се получи, ние се принудихме да направим това /да не допусне блокирането на магистралата - бел. ред./ на базата на Закона за МВР, каза Тодор Чонов. Полицията е тук, за да предотврати пътнотранспортни произшествия или нарушение на обществения ред, добави той.

Само един от протестиращите - Детелин Халачев, направи няколко опита да пробие полицейския кордон и да излезе на платното, но не успя. Със съдействието на полицията след това двете групи протестиращи се събраха на паркинга на бензиностанцията в посока към София, където продължиха да скандират.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?