След среднощните ексцесии на Сидеров край парламента

Полицията предотврати преки сблъсъци между атакисти и протестиращи

Полиция и части за борба с безредиците, които пазиха Волен Сидеров и 100-200 негови привърженици от пряко стълкновение с протестиращите граждани близо до партийната централа на "Врабча”1, към 23.30 ч. в понеделник се опитаха да убедят демонстрантите да се оттеглят.

Сидеров, който се стреми да провокира сблъсъци и да се представи за тяхна жертва и герой, се беше подготвил специално за протестното гражданско шествие, което вече четвърта вечер минава край централите на БСП, ДПС и "Атака", за да изрази недоволството си от тях.

Улица "Раковски” в участъка между "Московска” и "Дондуков”  бе блокирана още от 18 ч. от Сидеров и стотина негови привърженици, представени като "социалния отряд” на "Атака” ". Те очакваха протестиращите, запасени с шишета, кенове и пластмасови бутилки пълни с камъни, с които започнаха да ги замерят, в отговор на което демонстранти им отговориха. Атакистите замеряха насъбралите се граждани, въпреки че сред тях имаше възрастни хора и семейства с деца.

Напрежението ескалира с напредването на времето, имаше и ранени, но за щастие не и сериозно пострадали.

Около 3000 протестиращи, по данни на МВР, стигнаха кръстовището на "Дондуков" и "Раковски", което бе блокирано от жандармерия. Както всяка вечер, протестиращите скандираха нецензурни лозунги по адрес на Волен Сидеров, а атакистите им отвръщаха със същото. Спорадично едните и другите взаимно си крещяха "турци”.

По-рано в понеделник Сидеров заяви, че се подготвя гражданска война от криминални групировки, свързани с ГЕРБ.

Към жандармерията летяха бутилки, прътове от знамена и камъни. Групата на протестиращите постепенно намаля, след като голяма част от хората си тръгаха, но останаха други, които продължиха с настървение да се надвикват със Сидеров и компания и да се замерват с тежки предмети.

Лидерът на "Атака” бе в стихията си, говори по мегафон от партиен пикап, държа речи срещу всички бивши и настоящи политици, за които се сети. Кой знае защо от партийната централа бе изнесен плакат срещу бившия служебен премиер Марин Райков.

На място бяха и.д. шефът на СДВР Ивайло Спиридонов, заместникът му Христо Терзийски, специалното звено за борба с безредиците и редови полицаи.

Униформеите, застанали от страната на протестиращите, си свалиха щитовете, което бе изтълкувано като жест на подкрепа спрямо тях.

Според неофициална информация униформените не са предприели действия за изтласкване на Сидеров и хората му, за да не се стигне до стълкновения с гражданите.

След като крещя истерично часове наред и изнесе цялата си обвинителна пледоария срещу другите партии, малко преди полунощ лидерът на "Атака" влезе в месианска роля и се обърна къмпротестиращите с думите, че са "заблудени" и че той се моли за тях.

Преди протестното шествие да достигне ул. "Раковски" лидерът на нациионалистите дори приканваше жандармерията да се оттегли, защото нямал нужда да го пазят от демонстрантите. Поддръжниците му пък развяваха едиинствено партийни флагове.

Участник в гражданския протест, присъствал на мястото на събитието, написа следното в профила си във Фейсбук:

"В един момент пред централата на "Атака" се наложи да се включи още жандармерия и знаете ли какво направихме ние, нормалните хора? Направихме тунел на полицаите за да минат необезпокоявано и през цялото време, докато преминаваха покрай нас, им ръкопляскахме и ги тупахме по рамената, а те, хората, се усмихваха и ни поздравяваха! Ето това е разликата между нас и онези лумпени от другата страна, които скачаха да бият жандармерията".

В първите часове на 18 юни повечето протестиращи се оттеглиха, но останаха около стотина души, почти толкова, колкото и от другата страна барикадата. Полицията търпеливо подканваше едните и другите да си тръгнат, което в крайна сметка се случи.

В неделя през нощта Сидеров бе герой на друг скандал, изглеждащ моноспектакъл в сравнение със събитията от понеделник вечерта. Сцената се разигра пред парламента, където лидерът на "Атака", съпровождан от няколко свои депутати, се опита да се саморазправи с репортер на Канал 3.

Сидеров бе придружаван от внушителен едър мъж, очевидно негов охранител.

 

Атакистката група бе изпратена от малка агитка демонстранти с викове “Изрод” и “Оставка”. Сидеров ги обвини в хулиганство и влезе зад огражденията, опасващи Народното събрание.

 

Демонстративно, записвайки с телефон своя монолог пред полицаите, които мълчаха, Сидеров в типичния си стил крещеше на униформените: “Аз съм депутат, бе. Защо не защитавате депутат?”. Полицаите обаче не се поддадоха на провокациите и просто го поканиха да мине зад огражденията, ако се чувства заплашен.

След излизането си оттам Сидеров отказа да отговори на репортери какво прави пред парламента. Вместо това журналистите бяха избутани от агитката на "Атака".

Сидеров и депутатите му Калина Балабанова и Десислав Чуколов отказаха да отговорят на въпроси защо помогнаха за кворума в парламента, необходим за избора на кабинета “Орешарски”. Вместо това той изригна срещу репортерите “К*рви на Бойко, идете да вземете хонорарчетата си”.


Запитан защо е подкрепял повече от две години кабинета на Борисов, срещу който сега се бори, отговорът бе същият.

 

Преди две вечери Сидеров влезе в пререкания с протестиращи в градинката пред бившия ресторант “Кристал”.

Споделяне

Още по темата

Още от България