Полицията пресече канал за наркотици от Южна Америка

Антимафиоти пресякоха канал за трафик на наркотици от Южна Америка към Западна и Централна Европа, съобщиха от МВР в сряда.

Операцията е проведена съвместно с митниците и полицаи от Плевен и Велико Търново под ръководството на Върховната и Софийската градска прокуратура.  

Установени са организаторите на групата, се посочва в съобщението. Изяснено е, че престъпната дейност е организирана от нигерийски граждани със статут на постоянно или продължително пребиваващи в страната. В трафика са участвали и други техни сънародници, които живеят в различни страни от Европа, Африка и Америка. 

Контактите между членовете на групата се осъществявали предимно чрез интернет или по мобилни телефони. В престъпната схема били вкарани като куриери и българи.

При операцията са задържани за 72 часа двама нигерийци. Изяснява се и съпричастността на задържан от антимафиотите през 2000 г. нигерийски гражданин, който в момента излежава присъда в Софийския централен затвор.

Преди 7 години той е бил заловен с пратка кокаин от Южна Америка.

Досъдебно производство е образувано и срещу български гражданин за притежание на наркотици, други 13 българи от различни региони на страната са разпитани като свидетели, се посочва в съобщението.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?