Полицията разчисти барикадите на "патриотите" по границата с Турция

Каракачанов: При удобна тактическа обстановка може да се стигне до нови блокади, но не и до сбслъсъци с МВР

Полицията изтласка в петък следобяд протестиращите на българо-турската граница симпатизанти на коалицията между ВМРО, НФСБ и "Атака" – "Обединени патриоти", за да освободи движението.

До този развой на обявената блокада срещу "изборния туризъм" се стигна, след като по-рано служебният премиер Огнян Герджиков свика извънредно съвещание с шефа на ДАНС Димитър Георгиев, вътрешния министър Пламен Узунов и главния прокурор Сотир Цацаров.

След него бе обявен ултиматум - ако протестиращите на границата не премахнат барикадите от граничните пунктове "Капитан Андреево", "Малко Търново" и "Лесово", МВР ще предприеме арести.

"Галъп": Българите не желаят автобуси с избиратели от Турция

Общо 80% от българите се съгласни с твърдението, че не трябва да се допуска в страната масово да влизат автобуси с гласоподаватели от Турция. Това са част от данните от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен на 21 и 22 март със собствени средства.

Едва 17% възприемат мнението, че всеки, който живее в Турция и има право да гласува у нас, е добре дошъл. "Очевидно надделява тревогата по отношение на текущите събития", коментират от "Галъп интернешънъл".

Още

"Участниците в срещата са били единодушни, че свободното движение през граничните контролно-пропускателни пунктове следва да се гарантира незабавно, в унисон с националното и международното право. Ако след отправените многократно призиви към участниците в блокадите на границата движението не бъде възстановено, органите на реда ще предприемат предвидените по закон мерки", съобщиха от пресслужбата на МС.

"Полицията ни изтласка, сега стоим отстрани на пътя и ще останем до изборите в неделя", коментира пред Mediapool лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

По думите му барикада на пътя е имало между 11.00 и 16.00 часа, като през това време са били пропускани всички автомобили и товарни камиони. Попитан дали е възможно да се стигне до сблъсък между симпатизантите му и органите на реда, Каракачанов заяви: "Издал съм заповед никой да не вдига ръка срещу българската полиция."

Той добави, че повече няма да се изграждат барикади на пътя, тъй като полицейският кордон пречи, но "при удобна тактическа обстановка" може и да бъде направен такъв опит от протестиращите.

По-рано в петък полицията предотврати сблъсък между група от преминаващи през ГКПП "Капитан Андреево" и симпатизанти на коалицията между ВМРО, НФСБ и "Атака". Напрежението ескалира, след като протестиращите срещу "изборния туризъм" пропуснаха два празни автобуса, идващи от южната ни съседка, а пътниците им трябваше да преминат пеша, докато ги освиркват. В този момент част от демонстрантите се спуснаха към тях, но униформените успяха да предотвратят сблъсъка, предаде БНР.

Пътят бе блокиран в 11.00 часа, като протестиращите пропускаха автомобили на всеки 15 минути. Освен това те изградиха палатков лагер и си избраха коменданти, които да следят за реда по време на демонстрацията, която ще продължи до провеждането на парламентарните избори в неделя.

По информация на БНР 27 извънредни автобуса са влезли в страната през ГКПП "Малко Търново" от началото на седмицата. Блокадата на пътя при ГКПП "Малко Търново" започна половин час преди 12.00 часа на един километър след граничния пункт. На мястото пристигнаха два автобуса с протестиращи, един микробус и шест леки автомобила. Подобно на протеста в сряда, на мястото дойде и кукерска група. Около 50 протестиращи се събраха и на паркинга пред ГКПП "Лесово".

По-рано тази седмица служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев, който отговаря за изборите, заяви, че властите имат информация за автобуси, които пътуват от Турция към България за изборите на 26 март. От думите му обаче не стана ясно какъв точно е проблемът с автобусите, за които предупреждават националистите, при положение, че българските изселници в Турция с двойно гражданство имат право да участват в изборите.

"Вероятно напливът на автобуси по границата ще бъде увеличен. Не очакваме обаче напрежение, а само по-голям пътникопоток. Границата трябва да остане отворена, защото е важна част от икономическите процеси", заяви в сряда Янев пред бТВ, признавайки, че блокирането на свободното движение през граничните пунктове нарушава закона.

Вътрешният му колега Узунов обаче не видя особен проблем в действията на "Обединени патриоти", отбелязвайки единствено, че полицията се е справила с охраната на протеста им. Според служебния външен министър Ради Найденов обаче България няма интерес от влошаване на отношенията си с Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?