Полицията разкри нарколаборатория в Дупница

Около 150 кг синтетични наркотици, реагирали при извършения полеви тест на амфетамин, бяха открити и иззети при специализирана полицейска операция на територията на РПУ - Дупница днес. Задържани са шестима души. При акцията са иззети и различни видове дълго оръжие - автомат, полуавтомат, огнехвъргачка, боеприпаси и взривни вещества, съобщи БТА.

Операцията, започнала вчера, е финалът на оперативни действия, продължили седем-осем месеца, за разкриване на престъпна групировка, която се занимава с производство на синтетични наркотици - амфетамини, каза зам. директорът на НСБОП полк. Венелин Великов. В хода на акцията са проверени над 15 адреса, жилища и други помещения в Дупница и района. Там са намерени и иззети около 150 кг наркотични вещества на прах, които по първоначални данни реагират на амфетамин. Експертизата и анализът на субстанцията, съдържаща се в иззетите чували, ще покаже дали това са само амфетамини.

При операцията в Дупница е намерена и иззета и специално пригодена преса - машина за таблетиране на амфетамина, което означава, че на едно място тук е осъществяван почти завършен "технологичен" цикъл - суровина, съоръжения за производство, готова продукция, добави полк. Великов. По думите му след случаите "Банкя" и "Опицвет", това е най-голямото до момента задържано количество синтетични наркотици у нас.

Един килограм амфетамин на таблетки съдържа около 6000 таблетки, уточни зам. директорът на НСБОП. Цената на килограм на черния пазар у нас в зависимост от количеството и качеството на наркотика е 2-3 хиляди евро, в Турция е 7000 евро, а в страни като Сирия, Иран и Ирак, определяни като крайна дестинация, достига 25 000 евро, каза той.

Според полк. Великов намерените наркотици са предназначени основно за вътрешния пазар, част от него е предмет и на износ. Пазарът зад граница по думите му е главно за страните от Близкия Изток.

По случая е образувано следствено дело.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?